Dincolo de limite

Ați auzit (sau citit) vreodată că ne folosim doar 10 % – după unii 20 % – din creier în timpul vieții? V-ați gândit atunci cum ar fi fost să putem folosi creierul la capacitatea maximă?  Ei bine, aflați că această teorie nu este decât un mit 100 % și că singurele situații în care creierul nu este folosit la capacitatea maximă sunt cele în care părți din acesta sunt deteriorate, fie ca urmare a unui traumatism, fie a unei boli. 

Filmul Dincolo de limite (2011) pornește de la ideea că mitul este adevărat și încearcă să arate cum ar funcționa un om dacă ar lua o pastilă care să-i crească fix în 30 secunde capacitatea de a recupera din memorie informațiile adunate de-a lungul vieții (chiar și pe cele pe care nu realizăm că le-am reținut) până într-acolo încât să poată face niște asociații incredibile cu toate acele informații. Ideea pare credibilă, dacă am putea readuce rapid din memoria de lungă durată tot ce am citit, auzit, văzut vreodată legat de un anume subiect și am face legăturile logice între acele informații, într-adevăr ar rezulta o personalitate uimitoare, capabilă să ia cele mai bune decizii, să știe ce să facă și cum să facă totul. Este de remarcat scena în care Eddie, personajul principal interpretat de Bradley Cooper, care ne seduce să ne identificăm cu el și alături de care participăm la un experiment pe care-l trăim prin procură, își aduce aminte în cel mai mic detaliu de orice scenă de luptă văzută în filme și dintr-odată știe cum să se apere de o bandă de huligani. Sau cea în care prietena și iubita lui face rapid niște asociații în urma cărora găsește soluția de a scăpa de atacul unui ucigaș cu sânge rece. 

Dar pastila minune, numită NZT în film, care ajută creierul să funcționeze cu o energie capabilă să lanseze o navetă în spațiu nu este bună numai la găsirea soluțiilor de supraviețuire în cazuri extreme, ci și a celor care aduc un câștig la bursă de peste 2 milioane dolari în numai 10 zile. Totul numai în urma calculelor și previziunilor de care este capabil creierul aflat sub influența magică a unui …simplu medicament, zice Eddie la un moment dat.

Dar cum totul pe lumea asta are și un revers,  pe la jumătatea filmului fantasticul Eddie află că în ziua în care i s-ar termina rezerva de pastile ar urma să înfrunte o moarte lentă, dureroasă, al cărui început îl prevesteau niște migrene teribile și senzația de moleșeală a unui creier care nu mai poate funcționa aproape deloc în lipsa stimulilor medicamentoși. 

Care ar fi soluția la această situație deloc plăcută? Eddie o va găsi tot sub influența pastilei. 

Un film captivant, provocator, numai bun de urmărit într-o plictisitoare duminică după-amiază, în care simți că ai avea nevoie de un stimulent puternic pentru a-ți pune creierul la lucru să găsească soluțiile unor probleme care nu te privesc personal. Vizionare plăcută! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.