Fisa postului de editor

my lib 2Cu ceva vreme în urmă, dar nu prea multă, mă întreba o colegă care este diferența dintre un redactor și un editor. Bună întrebare, recunosc. I-am înseilat eu un răspuns cu ce știam mai mult din bănuite decât din auzite, dar întrebarea ei m-a motivat să mă documentez cum se cuvine. Iată ce am aflat:

Un editor poate lucra într-o editură (normal!), ziar, revistă, post de televiziune, de radio și alte posturi unde se cer cunoștințe și disponibilitate de a intermedia între un autor și cititorul lui. Pentru că el asta face: intermediază în mod creativ și de preferință cu succes, transmiterea mesajului de la un autor la public. Despre editori se spune că sunt niște scriitori ratați. Hmm…îmi cam dă de gândit zicerea asta.

Să vedem ce cuprinde fișa postului:
  • Cea mai importantă responsabilitate a sa vine din faptul că el este cel care ia decizia de a fi publicată o carte. Dacă înainte tipograful era cel care lua această decizie, astăzi ea revine în totalitate editorului. Pentru a lua cea mai bună decizie, el trebuie să cunoască foarte bine drumul unei cărți de la tipografie până în librărie, costurile implicate și, de asemenea, estimează impactul pe care îl va avea cartea asupra publicului. Pentru a accepta sau respinge o carte, trebuie întâi citită, normal. Aceasta presupune implicit că editorul funcționează ca un crtici literar, cu sau fără voia lui. De fapt, ar fi mai bine ca să fie (și) critic literar, pentru că în felul acesta poate face alegeri mai bune.
  •  Respingerea unei cereri de a publica o carte este o sarcină pe cât de dificilă, pe atât de ingrată. Nu e ușor să-i spui unui autor că publicarea cărții lui nu e o afacere bună pentru tine. Oricum ar formula răspunsul un editor, oamenii nu o iau prea ușor. Și nu mai vorbesc de editorii care nici măcar nu-și pun problema să formuleze un răspuns acceptabil, cum am citit destule cazuri pe net. Pe urmă, nu întotdeauna motivele respingerii țin de autor, ci mai ales de aspectul economic.
  • După acceptarea unei cărți în vederea publicării, editura încheie un contract cu autorul. După semnarea lui, autorul se angajează să nu ofere timp de mai mulţi ani sau pentru totdeauna cartea unei alte edituri. De asemenea, editorul se obligă să plătească drepturi băneşti autorului, după ce în prealabil vor fi negociate.
  • Editorul întocmește un plan editorial și se dedică cu trup și suflet îndeplinirii lui.Adică stabilește colecțiile editurii după anumite criterii: publicul țintă, mesajul transmis de cărți, macheta generală, siglă și numărul cărților ce vor fi incluse în colecția respectivă.
  • Nu în ultimul rând, editorul este un manager și trebuie să știe când și cum să-și asume unele riscuri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.