Ultimul mesaj

 

Trăim în secolul unei uimitoare dezvoltări a tehnologiei, asta e cert, chiar dacă nu orice școlar de clasa I vine cu tableta în clasă, ca să parafrazez pe cineva (nu dau nume, persoană importantă :)). Desigur, trebuie să recunoaștem că există avantaje evidente ale acestei explozii de smartphone-uri, computere, roboți capabili de sarcini pe care până mai ieri numai oamenii erau capabili să le îndeplinească, mașini din ce în ce mai performante etc. Însă ar trebui să fim atenți și la reversul medaliei, la dezavantajele asociate folosirii în exces sau în regim de multitasking a numeroaselor gadgeturi cu care suntem invadați zilnic. Există un trend (nefericit) de a considera că e cool să poți să faci mai multe lucruri deodată, de aceea aș zice că provocarea secolului nostru ține tocmai de a rezista ispitei  de a crede că avem o atenție distributivă ieșită din comun. Dar, deși studiile de specialitate au arătat că atenția distributivă scade capacitatea de concentrare asupra sarcinilor care trebuie îndeplinite, tendința de a crede că noi facem excepție și putem fi capabili să gestionăm foarte bine cel puțin două activități în același timp este încă foarte mare. 

Să luăm, de exemplu, telefonul, astăzi un accesoriu aproape absolut necesar. Chiar dacă nu oricine are posibilitatea să-și ia unul de ultimă generație, se găsesc telefoane și la prețuri mai mult decât rezonabile, așa că putem spune că în societatea de azi puțini adulți nu au în dotare cel puțin unul. Nu mai putem concepe viața fără această posibilitate de a putea lua legătura aproape instant cu prietenii, rudele, colegii de serviciu sau alte cunoștințe mai mult sau mai puțin apropiate. Dar faptul că avem tot timpul asupra noastră un telefon nu ar trebui să ne oblige, totuși, la a răspunde imediat,  indiferent de situația în care suntem prinși, cu atât mai mult cu cât avem de făcut alte lucruri. Mi s-a întâmplat de multe ori, de exemplu, să fiu nevoită să aștept ca medicul, casierul, funcționarul etc. din fața mea să termine de vorbit la telefon cu diverse cunoștințe despre lucruri care nu aveau nicio legătură cu jobul pentru care erau plătiți, lucru care mă scoate din sărite din cale-afară de fiecare dată. 

This April 3, 2013 photo provided by the Greeley Police shows the text message University of Northern Colorado student Alexander Heit was typing to an unidentified person when police say he lost control of his car and ran off the road.  He was taken to North Colorado Medical Center where he later died. Now his parents are hoping to convince others not to text and drive. The name of the message's recipient was redacted by the Greeley Police to protect the recipient's identity. (AP Photo/Greeley Police)
This April 3, 2013 photo provided by the Greeley Police shows the text message University of Northern Colorado student Alexander Heit was typing to an unidentified person when police say he lost control of his car and ran off the road. He was taken to North Colorado Medical Center where he later died. Now his parents are hoping to convince others not to text and drive. The name of the message’s recipient was redacted by the Greeley Police to protect the recipient’s identity. (AP Photo/Greeley Police)

Dar dacă aceste situații sunt doar inconfortabile și vizează mai mult lipsa de respect față de client, există situații în care folosirea telefonului se poate solda cu consecințe dezastruoase, atât pentru cel care-l folosește, cât și pentru alți nefericiți care se întâmplă să fie prin preajmă. O asemenea situație este cea în care șoferii trimit sms-uri și/sau mailuri în timp ce sunt la volan. Îmi aduc aminte cât de îngrozită am fost când am dat întâmplător peste știrea că un tânăr student american, Alexander Heit, de 22 ani,  a murit în timp ce scria un sms unui prieten.  Trebuie să mărturisesc că mă impresionează mult acest gen de știri și de fiecare dată mă gândesc cu groază că mi s-ar fi putut întâmpla și mie sau apropiaților mei. Chiar după ce am citit, am pus mâna pe telefon și i-am avetizat pe cei dragi ca sub nicio formă să nu scrie vreodată mesaje la volan, mai mult,  să nu răspundă la telefon, indiferent cine ar suna. 

Pentru a veni în ajutorul celor care nu înțeleg cât de periculos este să scrii mesaje în timp ce conduci, părinții studentului și poliția din Greeley au făcut public ultimul sms al victimei, scris numai pe jumătate fiindcă accidentul cauzat de atenția divizată a studentului care a dus la intrarea pe banda opusă, l-a surprins cu el neterminat. Nu vă întristează teribil gândul că la începutul mesajului un tânăr avea toată viața înainte, iar la sfârșitul lui a trebuit s-o părăsească în grabă? 

Nu există veste atât de urgentă încât să merite s-o plătești cu viața ta sau a altora. Chiar dacă ai avea căști de telefon hands-free și nu ar trebui să ridici mâinile de pe volan, a fi atent la ce-ți  spune prietenul înseamnă a reduce drastic din atenția la drumul pe care-l ai în față. Tocmai de aceea m-am bucurat mult când am dat peste clipul care prezintă experimentul făcut de echipa renumitei firme Toyota în cadrul proiectului Don’t Text and Drive! pentru a trage un semnal de alarmă la pericolul la care se expun șoferii care scriu mesaje în timpul condusului. 

Vă invit să-l urmăriți cu atenție și chiar dacă durează câteva minute bune, gândiți-vă că poate sunt cele care vă vor salva viața, fiindcă veți afla multe lucruri interesante, de la statisticile care arată că Romania este în primele locuri la accidente rutiere, până la a vedea cu ochii voștri consecințele nefaste: 

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=z-jg9-AECg8&list=UUeguwe9wysMX9zo_05PMx_A[/youtube]

 

 

 

One thought on “Ultimul mesaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.