Au putere rezolutiile de Anul Nou?

A sosit și ultima zi a anului 2015 și, cum mulți dintre noi avem obicei, în urma dezbaterilor intense dintre eul, supraeul si sinele nostru, vor rezulta noi rezolutii pentru 2016, dupa ce ne vom declara multumiti sau nemultumiti cu ceea ce am realizat in 2015. M-am întrebat deseori care sunt motivațiile oamenilor pentru a lua și a duce la îndeplinire rezoluțiile, în special cele care presupun o puternică voință și multă perseverență. 

Un grup de cercetători de la Universitatea Irvine din California a arătat că oamenii vor da curs unui nou obicei cu un  procent de 13, 7 %  mai mult dacă sunt întrebați, pur și simplu, despre acesta, de exemplu: Vreți să slăbiți? sau Vreți să călătoriți?

 Aceasta constatare ar indica faptul că motivația de a urma o hotărâre până la capăt crește dacă verbalizăm rezoluțiile noastre și informăm alte persoane despre ele. Explicația cercetătorilor este că atunci cînd suntem confruntați cu o întrebare care vizează o potențială schimbare în viața noastră, acest fapt ne forțează să reflectăm la oportunitatea acelei schimbări și la beneficiile pe care le-am avea. Dacă, de exemplu, suntem întrebați dacă vom mânca mai sănătos în 2016, întrebarea ne forțează să ne gândim la toate ocaziile în care am consumat mâncare nesănătoasă, la cum ne-am simțit pe urmă, la kilogramele acumulate și acest fapt ne creează un disconfort cognitiv. Pentru a-l elimina avem două variante: fie schimbăm modul în care ne hrănim, fie ne auto-convingem că a mânca sănătos nu este așa de important. De obicei, are câștig de cauză prima variantă. 

Poate că ne-am crește șansele de a lua rezoluții bune și de a ne ține de ele dacă le-am pune inițial sub forma unor întrebări și am medita la răspunsuri. Sau poate ar fi bine să cerem unui prieten apropiat sau unui membru al familiei să ne întrebe ce am hotărât sa facem în anul care ne stă în față. Alan Watts spunea că el nu știe sigur ce gândește până nu se confruntă cu gândirea altora ca să se lămurească. Poate că uneori avem toți nevoie să ne confruntăm cu gândirea altora pentru a o șlefui pe a noastră. 

Dar cum ne putem motiva mai bine, intrinsec sau extrinsec? Mulți dintre noi am fost motivați în copilărie cu recompense materiale și această formă de motivație extrinsecă și-a pus amprenta pe modul nostru de a gândi. La urma urmei, chiar salariul lunar sau profitul este tot o formă de motivație extrinsecă pentru a ne scula dis de dimineață în fiecare zi și a ne îndrepta spre locul de muncă. Altii, poate au fost motivați de laudele sau aprecierea primită și pentru ei încă funcționează această recompensă. Oricare ar fi situația, este bine să știm cu certitudine ce anume funcționează în cazul nostru și să luăm în calcul și acest aspect atunci când ne așternem rezoluțiile pe hârtie, în word, pe blog sau doar în capul nostru. 

Eu mi-am rezervat timpul de meditație și de rezoluții chiar în primele ore ale anului 2016, între miezul nopții și orele 3 a.m. Una dintre ele sigur se va referi și la situl Viata Pozitiva, la ce voi face cu el în continuare, ce direcție va lua. Până atunci vă urez la mulți ani și ….multe rezoluții!

One thought on “Au putere rezolutiile de Anul Nou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.