Cum poate fi însă conservată sau protejată cooperarea socială? Aceasta se poate asigura şi menţine numai dacă toţi participanţii la cooperare beneficiază întrucîtva de pe urma succesului ei (altfel, ce interes mai au cei dezavavantajaţi de a continua cooperarea?). De aici, datoria celor avantajaţi de a asigura ca şi cei dezavantajaţi să beneficieze de pe urma cooperării. Ei nu pot pretinde ca schema de cooperare să le asigure garantarea drepturilor, fără a promite nimic celor dezavantajaţi; căci o schemă de cooperare ce nu oferă nimic unora dintre participanţi nu mai este schemă de cooperare. Pretenţiile celor avantajaţi (de a beneficia necondiţionat de ceea ce au) nu sunt deci justificate.
Prof. Dr. Adrian Paul Iliescu – Şef al Catedrei de filosofie politică şi morală, Facultatea de filosofie, Universitatea Bucureşti (1996-2007). Conducător de doctorat (specialitatea filosofie), din 1997. A scris mai mlte cărți despe filosofie socială și politică, istoria ideilor și filosofia limbajului.
Ar trebui să învățăm de la furnici cum să cooperăm în societate, ele sunt vietățile cele mai capabile de cooperare socială din câte există. Se ajută și se sprijină una pe alta într-un mod în care oamenii nu sunt capabili să o facă.
cred ca trebuie sa existe si o impartire adecvata a beneficiilor in cadrul grupului, nu pot beneficia toti de aceleasi lucruri daca nu au contribuit la producerea lor in mod egal.