Foarte puțini dintre noi se gândesc la apă ca la un nutriment necesar organismului, poate și datorită faptului că apa nu conține vitamine sau proteine. Chiar dacă reclamele TV din ultimii ani pun accentul pe consumul a cel puțin 2 l de apă/zi, această recomandare este văzută ca opțională, nu e percepută ca fiind mandatorie. Haideți să vedem acum care ar fi beneficiile și dezavantajele consumului de apă pentru organism.
De ce avem nevoie de apă în organism?
Specialiștii spun că fără apă nu se poate realiza trimiterea nutrienților și oxigenului necesar în celule. Pe lângă aceasta, apa de băut conține clor, magneziu, sodiu, calciu, fluor și potasiu. Pentru o funcționare optimă avem nevoie de o cantitate anume de apă, atât deficitul cât și excesul putând fi dăuna în egală măsură organismului.
Deficit de apă
Atunci când nu hidratăm suficient organismul, se observă că apar probleme privind absorbția nutrienților în organism, cât și probleme digestive. Putem experimenta stări de oboseală, lipsa de energie, bufeuri, deshidratare.
Semne de deshidratare:
-senzație de uscăciune în gură
-dureri de cap
-arsuri gastrice
-oboseală
-scăderea apetitului
-mușchi slăbiți
-urina închisă la culoare
Consum exagerat de apă
Cercetările din ultimii ani efectuate de Margaret McCarteney au dat peste cap aproapte tot ce se știa despre efectele apei în organism. Cercetătoarea susține că pot apărea efecte adverse și de la consumul exagerat de apă, mai ales dacă survine a consumului apei atunci când nu ne este sete. Acesta poate afecta puterea de concentrare și poate favoriza apariția unei boli numită hiponatremie, care la rândul ei poate duce la apariția unei tumori la creier.
Se pare că firmele producătoare de apă îmbuteliată ar fi responsabile de isteria provocată de necesarul a cel puțin 2 l de apă pe zi (ceea ce le-ar asigura vânzări crescute, normal), însă în mod real nu avem neapărat nevoie de această cantitate, sau cel puțin nu avem nevoie toți de această cantitate. Nevoile organismului fiecăruia sunt diferite, iar omul ar trebui să consume apă numai când apare senzația de sete. Lucru care a constituit baza hidratării omenirii de veacuri, trebuie să recunoaștem. Cu alte cuvinte, ar fi bine să ne încredem în inteligența propriului corp și să ne bazăm pe el că ne va cere exact câtă apă ne trebuie, nici mai mult, nici mai puțin. Ideea că avem nevoie de o cantitate anume de apă e doar un mit, destul de popular, din păcate, spun specialiștii. Nu există nicio dovadă că cei 2 litri d eapă recomandați ar aduce beneficii organismului.
Sigur, acum intervine problema auto-sugestionării, mai ales datorită informațiilor purtate de media încolo și încoace. Oamenii pot avea senzația că le e sete și dacă numai se gândesc că ar trebui să le fie sete fiindcă nu au consumat cei 2 l promovați cu sârg de firmele de publicitate. Cum am putea să distingem senzația reală de cea numai sugestionată? E nevoie de rațiune aici sau ne putem baza numai pe ceea ce ne transmit simțurile? Păi tocmai am spus că există posibilitatea de a primi semnale că ne e sete chiar dacă în realitate corpul nu ar avea nevoie de apă. După cum nici senzația de foame nu apare întotdeauna când stomacul e gol și am avea nevoie de adaus de nutrienți. Tulburările alimentare, îm special mâncatul compulsiv sau bulimia arată din plin faptul acesta.
Revenind la apă și la beneficiile sau contraindicațiile ei, unul din miturile demontate de studiile științifice efectuate a fost cel al eliminării toxinelor din organism și a îmbunătățirii activității rinichilor cu ajutorul unei cantități mai mare de apă. Singurul “beneficiu”, spun ei, ar fi numai un volum crescut de urină care reclamă o frecvență crescută a vizitelor știm noi unde, dar și transpirație exagerată, dat fiind că apa se elimină din organism nu numai prin urină, ci și prin dermă.
Reclama de la TV e intr-un mod abuziva, au fost multe discutii pe aceasta tema si tot nu s-a facut nimic. Televiziunea e si inutila uneori, promoveaza ceea ce nu e bine sau promoveaza ceva intr-un mod abuziv. Eu consum foarte multa apa, asta pentru ca nu consum alte bauturi de nici un fel, inafara de sucuri naturale facute in casa.
Televiziunea trăiește din reclame și cum vrea să trăiască bine, e clar că va promova tot ce e bine plătit. Însă noi nu ar trebui să uităm asta atunci când luăm decizii care privesc organismul și sănătatea noastră.
Acum în ce privește lichidele, sunt destul de multe legume și fructe cu un conținut bogat de apă, chiar când sunt consumate ca atare, nu sub formă de sucuri naturale. Pepenele verde, dar și cel galben, merele, caisele, portocalele, lămâile, strugurii conțin peste 85 % de apă.
Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.|
Cam 300 ml/kg. Ex: la o greutate de 50 kg trebuie sa bei 1,5L apa. Urmez acest sfat de un an si va pot spune ca ma simt mai bine si chiar am si slabit putin.