• Editorial
  • Cărti
  • Filme
  • Evenimente culturale
  • Interviuri
  • Despre
  • Privacy Policy
facebook
rss
twitter
  • Home
  • Viata pozitivă
  • Viata educatională
  • Viața cotidiană
  • Viata sănătoasă
  • Viata culturală
  • Viata spirituală
BREAKING NEWS
Coruptia ucide, da. Dar cu complicitatea noastră. COLECTIV după 5 ani.
Ziua Internatională a cărtii
jurnal din anii 70
Cum să-ti întăresti sistemul imunitar
Despre asertivitate
Radiografia psihodinamică a iubirii de transfer la personalitatea isterică
Covid-19, ucigasul invizibil
Recenzie de carte: Jurnalul Annei Frank
O poveste de dragoste cu reţete
Corectitudinea si hărnicia = handicap social în România
Sfaturi pentru o viată sănătoasă si lungă
Semnificatia Crăciunului
Citate din Alain de Botton
Redactorul şef Psychologies nu prea le are cu argumentarea
Apendicita acută şi cronică

Coruptia ucide, da. Dar cu complicitatea noastră. COLECTIV după 5 ani.

Comentarii: 0

Am dat întâmplător peste jurnalul online despre seara nefastă în care s-a produs incendiul care a curmat viețile a 65 de tineri în clubul Colectiv, din strata Tăbăcarilor 7, jurnal scris de o supraviețuitoare a infernului de atunci, Alexandra Furnea.

Trebuie să recunosc că dincolo de curiozitatea mea naturală pentru a afla chiar din gura unei participante la acel eveniment cum s-au petrecut lucrurile, ceea ce m-a ținut efectiv blocată în casă toată ziua cu ochii în computer, a fost talentul extraordinar al Alexandrei de a pune în cuvinte inimaginabilul, de a descrie vivid trăiri, vise, speranțe, dar și dezamăgiri, dureri crunte, furie, angoasă, neputințe și tot soiul de alte sentimente încercate din clipa în care Andrei Găluț, solistul trupei spunea îngrijorat -acum 5 ani – la vederea focului care a cuprins stâlpul din fața lui: A LUAT FOC CEVA AICI. Asta nu era în plan. Are cineva un extinctor? – până acum 10 zile când a dat publish la ultimul articol Viata (nu) merge înainte din seria Jurnalul lui 66 publicat pe situl ei, genunderground.ro.

JURNALUL LUI 66

Pentru mine jurnalul….este un mod de a da sens suferinței….100% independent și nimic altceva decât o „extensiune” a sufletului meu în lumea digitală.

scrie Alexandra în prefață, asigurându-ne totodată de veridicitatea faptelor consemnate, lucru de care oricum nu mă îndoiam.

Mărturiile Alexandrei sunt năucitoare, arătând că sistemul politic și medical din România este cu mult mai corupt decât am crezut acum 5 ani, atunci când urmăream zilnic știrile legate de evoluția supraviețuitorilor din Colectiv.

M-am îngrozit să citesc cum medici, care au depus jurământul lui Hipocrate că își vor dedica viața salvării pacienților lor, au putut să arate atâta cruzime încât să-i administreze proceduri dureroase fără anestezie, în condițiile în care deja avea dureri îngrozitoare din cauza arsurilor, și să-i pună viața în pericol prin minciunile pe care i le-au spus. Externată din spital încă nevindecată, cu răni deschise, cu infecții nosocomiale de care nu avea habar, este lăsată practic să moară acasă.

Dar ceea ce m-a dezamăgit puțin în jurnalul ei este faptul că nici după 5 ani nici ea, nici alți participanți la concert nu și-au asumat și partea lor de responsabilitate în ceea ce privește siguranța vieții lor.

CORUPTIA UCIDE, asa e, dar o face totusi cu complicitatea noastra.

Astăzi știm clar lanțul de evenimente care au făcut posibile asemenea tragedie. Proprietarii clubului Colectiv nu aveau avize de la pompieri pentru organizarea de evenimente iar firma de pirotehnie, la rândul ei, nu s-a asigurat că spațiul respectiv îndeplinea cerințele necesare unor asemenea efecte spectaculoase.

Fotografiile de la fața locului arătau că exista de fapt și a doua ușă, dar era închisă cu lanțuri. Pentru că nici patronii, nici organizatorii, nici pirotehniștii nu au putut măcar să conceapă gândul că o activitate așa de riscantă ca efectuarea unor servicii pirotehnice de anvergură într-un spațiu închis supraaglomerat putea cauza ceva, deși asta este la mintea cocoșului. Nu-mi vine să cred cum atâția oameni au putut da dovadă de ignoranță (și îngâmfare, în același timp) și să-și pună viața lor și a altora în pericol.

SI TOTUSI…toate acele nereguli nu ar fi dus la nicio tragedie dacă trupa si tinerii prezenti ar fi considerat ca este si datoria lor – nu numai a statului – sa faca tot ce le sta în putintă pentru a-si proteja viata.

Desigur, că în cazul Colectiv au fost găsiți vinovați atât patronii Clubului și ai firmei de pirotehnie (plus pirotehniștii care au fost la fața locului), cât și reprezentanți ai instituțiilor statului care ar fi trebuit să verifice localul. Dar toate neregulile și abaterile de la lege nu ar fi dus la producerea unui incendiu de asemenea anvergură dacă organizatorii evenimentului – adică tocmai trupa Goodbye to Gravity – s-ar fi asigurat că spațiul îndeplinește condițiile de prevenire a incendiilor, mai ales că ei comandaseră servicii pirotehnice în spațiu închis (și fără aprobarea inițială a patronilor, după cum au declarat aceștia în presă) și, în caz contrar, ar fi refuzat să susțină concertul acolo. Este inadmisibil să te joci cu viața ta și a altora în asemenea hal.

(Și apropos, chiar dacă totul ar fi fost în regulă cu avizele clubului, chiar dacă ar fi îndeplinit condițiile necesare și ar fi avut două ieșiri la dispoziție, tot ar fi trebuit să-și pună un semn de întrebare atunci când sunt folosite artificii în spații închise.)

Dar nici ei, nici firma de servicii pirotehnice nu au verificat măcar dacă există vreun extinctor funcțional pe acolo. Nuuu, de ce s-o facă, doar ei erau semi-zei deasupra oricărui pericol, by defaults. Lucruri rele se puteau întâmpla altora, dar nu lor. Este concepția păguboasă a românului în general, nu mi se poate întâmpla mie asta. Și Alexandra menționa în jurnalul ei că auzea cum cineva se ruga și spunea că asta nu poate să fie real, în timp ce se îmbulzeau spre singura ușă de ieșire.

Acel spațiu le-a fost oferit gratuit, din câte am citit, însă acest fapt nu justifică nepăsarea de care au dat dovadă organizatorii atunci când nu s-au asigurat că spațiul e corespunzător.

Și nu înseamnă asta că s-au lăsat mituiți? Nu-ți iau bani, iar tu închizi ochii la nereguli. La faptul că există o singură ușă de ieșire, îngustă de 80 cm, la faptul că nu există extinctoare funcționale, la faptul că spațiul e prea mic pentru numărul de fani care urmau să vină acolo, la faptul că tavanul era construit din materiale ușor inflamabile (chiar dacă nu știau de buretele inflamabil, tavanul din lemn uscat de brad era vizibil cu ochiul liber).

Alexandra Furnea a prezentat trupa GOOD BYE to GRAVITY ca luptând – prin muzica și versurile lor – împotriva corupției. Nu mi se pare că au unit vorba cu fapta. Dacă statul are obligația să ne urmărească dacă îndeplinim sau nu legea și noi, cetățenii, avem obligația să verificăm ca instituțiile statului s-o respecte și să nu acceptăm nimic în neregulă. Conștienți sau nu, organizatorii au acceptat un spațiu necorespunzător, făcându-se părtași la toate consecințele acestui fapt.

Mă întreb dacă ar fi trebuit să plătească spațiul, oare ar fi fost tot așa de neglijenți în alegerea lui?

Au pus în pericol nu numai viețile lor, dar și pe ale fanilor, prin acceptarea desfășurării concertului în asemenea condiții. Ne ferim să le reproșăm asta organizatorilor fiindcă au plătit cu viața nepăsarea lor, iar concepția românului este despre morți numai de bine. Dar oare nu perpetuăm situații ca cea de la Colectiv dacă nu spunem lucrurilor pe nume, iar cei rămași în urmă nu învață nimic despre propria responsabilitate față de viețile lor?

Tinerii care au venit buluc la un concert gratuit nu s-au gândit nici un moment că viața lor ar putea fi în pericol atunci când focuri de artificii sunt lansate în spații închise, deși acesta este primul lucru care ar fi trebuit să le vină în minte. Servicii pirotehnice în spațiu închis ticsit de oameni și tu te simți în siguranță? Oare când și-a pierdut gândirea critică generația aceasta?

Statului nu i-a păsat de viețile lor, e adevărat, dar nici lor nu le-a păsat mai mult. Altfel ar fi refuzat să intre într-un asemenea local. Doar poți verifica din ochi dacă ai două ieșiri.

Însa, adevarul este că noi nu avem o cultura a responsabilitătii personale în ceea ce priveste siguranta noastră. Ne bazam pe faptul că altii trebuie sa aiba grija, statul sau patronii – si trebuie sa facă asta, desigur – dar acest fapt nu mă absolva pe mine sau pe tine de propria responsabilitate.

La ce le folosește victimelor incendiului faptul că vinovații plătesc, dacă ei și-au pierdut viața așa de tineri?

Sigur, cei vinovați vor face pușcărie, dar spune drept, ai intra senin cu gândul acesta într-un local necorespunzător: Eh, aici nu sunt în siguranță în cazul unui incendiu, dar merită să-mi risc viața dacă patronul și primarul intră la pușcărie, în caz că se întâmplă ceva.

Și totuși, cu această atitudine au intrat toți cei prezenți în local în seara respectivă, chiar dacă ei nu au fost conștienți de asta.

Poate că tocmai din cauza neasumării propriei responsabilități corupția înflorește la noi. Dacă toți am verifica și am refuza să intrăm în cluburile, bisericile, școlile, sălile de cinema etc. care nu îndeplinesc condițiile minime pentru siguranța contra incendiilor, atunci patronii iresponsabili și instituțiile statului vor fi OBLIGATE să ia măsuri, altfel intră în faliment.

About the Author
Îmi plac lucrurile complicate, cât mai complicate.
  • google-share
Previous Story

Redactorul şef Psychologies nu prea le are cu argumentarea

Related Posts

2

Ce poate fi mai dureros decât să ai un număr în loc de un copil?

Posted On 01 Nov 2015
, By admin

Lasă un răspuns: Cancel reply

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VDZ

Categorii

Arhiva

Sponsori

banner
banner

Vrei sa fii listat aici?

Mai multe detalii...

Tasty Bakings

http://tastybakings.com/

Vacanta ideală

Părerea cititorilor

  • Mihail Lungu on Ziua Internatională a cărtii
  • admin on Ziua Internatională a cărtii
  • Mihail Lungu on Ziua Internatională a cărtii
  • Laura C. on Redactorul şef Psychologies nu prea le are cu argumentarea
  • Diana on Redactorul şef Psychologies nu prea le are cu argumentarea

Recent Posts

  • Coruptia ucide, da. Dar cu complicitatea noastră. COLECTIV după 5 ani. October 31, 2020
  • Ziua Internatională a cărtii April 23, 2020
  • jurnal din anii 70 April 23, 2020
  • Cum să-ti întăresti sistemul imunitar April 17, 2020
  • Despre asertivitate March 13, 2020