Cum să-ti întăresti sistemul imunitar
Preocuparea pentru întărirea sistemului imunitar nu este una nouă, însă în contextul pandemiei provocate de recentul coronavirus COVID-19, capătă o importanță deosebită. Și asta pentru că, așa cum toți am aflat, cei care pot lupta cu acest periculos inamic sunt cei care au un sistem imunitar foarte bun, ceea ce înseamnă că persoanele cele mai vulnerabile în fața coronavirusului – și nu numai – sunt persoanele de vârsta a treia și cei cu boli cronice, hipertensiune sau boli pulmonare repetate.
Așadar, se pare că sistemul nostru imunitar este cel care face diferența dintre viață și moarte, dacă avem neșansa să fim contaminați cu acest coronavirus, asta dacă nu luăm în calcul puterea și voința lui Dumnezeu cu privire la viața noastră.
Dar asta nu înseamnă că noi, chiar credincioși fiind, nu trebuie să facem nimic pentru a ne ajuta sistemul imunitar, dimpotrivă este absolut necesar să-i acordăm importanța cuvenită și să-l ajutăm ca să ne ajute.
Cum să ne întărim sistemul imunitar

Dieta bazată pe legume și fructe cât mai neprocesate. Nu ciorbă de roșii, ci salată de roșii cu castrevete, ardei, usturoi, ceapă, lămâie, ulei de măsline. Nu varză călită, ci salată de varză cu mărar și suc de lâmie. Cred că ați prins ideea.
Se pare că vegetarienii au un sistem imunitar mai bun decât omnivorii, lucru care pare logic dacă iei în considerare că vegetarienii consumă automat mai multe legume și fructe, dacă dieta lor e bazată numai pe acestea. În plus, acestea sunt digerate mult mai ușor, deci nu-și suprasolicită sistemul digestiv, lăsându-i timp să elimine toxinele (oricum, ceva mai puține).
Apa joacă un rol important într-un organism care este 70% … apă. Apă curată, limpede și proaspătă, dacă se poate. În mediul urban, nu prea se poate, căci toți consumăm apă îmbuteliată. Nu știu dacă apa din chiuvetă filtrată ar fi mai bună. Oricum, ne mulțumim cu ce avem, doar să fim atenți să consumăm în cantitatea necesară organismului nostru. Unii zic că ar trebui să bem în medie 2 l pe zi, însă cantitatea de apă depinde de greutatea iecăruia. La un corp de 50 kg, de exemplu, necesarul de apă este 50 X 30= 1500 ml/zi iarna și 50 x 40 = 2000 ml/zi vara (pentru că transpirăm mai mult).
Mișcarea. Plimbări, exerciții fizice acasă pe salteluța de yoga sau la sală (când vom putea) alergări prin parc, ridicări de greutăți, exerciții la aparatele din parcuri (acolo unde găsiți așa ceva, în București și Pitești erau acum 3 ani).
Somnul. Dormiți exact câte ore are organismul vostru să se simtă odihnit, să simțiți efectiv că v-ați sculat cu bateriile reîncărcate, nu cât spun alții că ar trebui. Eu, de exemplu, am nevoie de 9 ore de somn – câteodată și mai mult – pentru a mă reface după un efort mai ales intelectual. Desigur, că se întâmplă uneori să nu dorm atât, fie din cauză că am pierdut timpul pe internet până târziu în noapte, deși a doua zi dimineață trebuie să mă scol să plec la job, fie că n-am rezistat ispitei și am băut o cafea după amiază târziu la o ieșire în oraș cu prietenele, fie că pur și simplu uneori sunt atât de preocupată de unele probleme că nu pot să mi le scot din minte nici seara la culcare. Iar un creier neodihnit dă rateuri, care se simt în multe domenii acasă sau la muncă, dar sistemul imunitar este cele mai afectat. Fapt pentru care acum stau cât mai izolată, căci nu am încredere totală în sistemul meu imunitar actual.
Vitamine. Nu le-aș recomanda pe primul loc, însă dacă te simți slăbit, fără chef de muncă și de viață în general, dacă te irită chiar și cele mai mici lucruri sau ai simptome de oboseală cronică, începe să reciți alfabetul în vitamine:
A – ajută organismul să lupte împotriva bolilor și a infecțiilor, să funcționeze corect, ajută la ajustarea vederii în condiții de lumină slabă
și la menținerea pielii și a mucoasei unor părți ale corpului, cum ar fi nasul, sănătoase.
B – ajută sistemul nervos să lupte împotriva stărilor de anxietate și depresie
C – întărește sistemul imunitar, stimulând formarea limfocitelor care intră în componența acestuia, crește rezistența la stres
D – ajută la fixarea calciului în oase și la reglarea nivelului de fosfat din organism.
E – ajută la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății pielii.