Efectul terapeutic al muzicii

vinerea cu muzica

În scrierile vechi-testamentale există o relatare căreia i s-a acordat prea puțină importanță multă vreme, anume calmarea crizelor nevrotice ale regelui israelit Saul cu ajutorul sunetelor harpei la care cânta nimeni altul decât viitorul rege David. 

Saul rasufla atunci mai usor, se simtea usurat, si duhul cel rau pleca de la el – menționează cartea lui Samuel.

Descoperirile relativ recente ale efectelor terapeutice ale muzicii de calitate se datorează în mare parte ignorării acestor scrieri, căci dacă ar fi fost luate în seamă am fi avut demult ceea ce astăzi numit muzicoterapie, chiar înaintea oricăror alte forme de tratare a bolilor, medicale sau nu. Într-un interviu acordat revistei Ceașca de cultură, prof dr. Iamandescu, autorul primului tratat de Muzicoterapie receptivă (2004) afirma că:

Muzica joaca un rol mult mai important decat am putea crede. În Antichitate se mergea chiar până la folosirea flautului in dreptul zonei afectate de lumbago. Dincolo de asta, muzica si-a dovedit posibilitati terapeutice in plan psihologic si somatic. De exemplu, efectul antalgic, de combatere a durerii, a fost evidentiat intr-un mod spectaculos la femeile care faceau chiuretaj uterin. Cele care au ascultat numai muzica au simtit mai putin durerea decat cele care au luat calmante. Muzica se utilizeaza foarte mult in ginecologie, acum și în chirurgie.

Poate că cel mai vizibil efect este în tratarea crizelor de furie și a anxietății cu ajutorul unor piese clasice, în special muzica lui Bach, Mozart și Verdi, căci muzica clasică ajută la producerea dopaminei și la inhibarea hormonilor de stres, însă nu e de neglijat nici ajutorul dat îmbunătățirii memoriei. Elevii și studenții care învață pe un fundal muzical au rezultate mai bune în reactualizarea informațiilor din memoria de lungă durată decât cei care preferă liniște totală. O idee bună ar fi ca în sălile de lectură să fie asigurat un fond muzical din piese atent selecționate, ajutând astfel la formarea deprinderii de a citi și învăța pe fond muzical. 

De asemenea, ar trebui implementată această măsură și în saloanele de chirurgie/ortopedie, ginecologie și chiar medicină internă, dat fiind că muzica barocă ameliorează considerabil durerile.  

Un alt efect interesant al muzicii se observă în ansamblurile corale, căci cântatul împreună – cu efortul implicit de a se sincroniza cu ceilalți – ajută la o integrare mai bună în sânul societății și la o relaționare satisfăcătoare cu ceilalți. Muzica are și un efect catarthic, iar gândurile și emoțiile negative sunt diluate până la dispariția totală sub efectul muzicii. Nu e de mirare că invidia, pizma și certurile scad considerabil între cei care fac parte dintr-un cor, comparabil cu  grupurile care au în comun alte activități. 

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=0FdNlhZAYBE[/youtube]

 

4 thoughts on “Efectul terapeutic al muzicii

    1. Muzica schimba starea de spirit aproape instant. Am constatat ca in perioadele in care nu am timp sa ascult ceva sunt mult mai stresata si mai deprimata decat de obicei.

  1. N-am putut niciodată să învăț pe fundal sonor, nici chiar cu muzica cea mai dragă sufletului meu. Dar, da, sunt de acord, muzica te face să uiți de dureri.

  2. Nu avem formata deprinderea asta, eu pot sa ascult doar timp de 15-20 minute, pe urma am nevoie de liniste sa pot citi mai departe. In schimb, imi place sa ma gandesc la diverse probleme (ale mele sau ale lumii :)) pe fond muzical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.