Filme de dragoste: Pacientul englez

pacientAm citit cartea mult prea demult ca să-i pot face o recenzie aşa cum aş vrea, dar filmul l-am văzut recent, foarte recent, de fapt, încă-l vizionez pe Paramount Chanel. Nu e prima dată când îl văd, desigur, dar nu m-am putut abţine să-l mai văd încă o dată.

Pacientul englez nu este altul decât contele ungur Laszo Almasy, un explorator idealist al deşertului, iar acţiunea se petrece în perioada celui de-al doilea război mondial. Prea puţin interesat de lucrurile materiale, se declară un pasionat al lucrurilor care nu se pot cumpăra şi nu se pot vinde. Ca dragostea. Toată viaţa, cultura şi istoria dragostei lui Almasy sunt condensate într-o carte a lui Herodot, părintele istoriei, după cum îi explică Hanei, infirmiera canadiană care-l îngrijeşte într-o veche vilă bombardată din oraşul San Girolamo, după ce avionul în care se afla se prăbuşeşte şi ia foc.

Ars pe dinăuntru, ca şi pe dinafară, pacientul englez a avut marele noroc să-şi cunoască şi să trăiască marea iubire a vieţii. Din păcate, Katharine, iubita lui, este soţia unui englez care lua parte la expediţii şi care o adora, iar triunghiul rezultat se va dovedi mortal, căci gelozia nu iartă şi nu uită. Clifton, soţul înşelat, va încerca să curme vieţile tuturor simulând un accident de avion. Va reuşi numai să se sinucidă, căci Katharine şi Laszlo vor scăpa cu viaţă.

Iubirea nu îi aduce numai o satisfacţie adâncă lui Laszlo Almasy, ci îi şi actualizează frica de a fi stăpânit şi de a-şi pierde controlul asupra lui. Nu ni se dezvăluie cauza acestor adânci temeri, dar putem să presupunem un conflict cu figura autoritară în copilărie. Fire evitantă, se va lupta să-şi înăbuşe iubirea şi va încerca să o consume în imaginaţie, scriind o carte în a cărei eroină, K, se recunoaşte repede Katharine. Dragostea pentru Katharine se va dovedi mai puternică decât dorinţa lui de independenţă şi capitulează în faţa ei, lăsându-se pradă unei pasiuni cum numai un bărbat care a respins-o multă vreme o poate avea. 

Acţiunea filmului se desfăşoară concomitent pe două planuri: al prezentului şi al trecutului. Frânturi de amintiri din viaţa lui îi trec prin minte în timp ce se află la vila părăsită sub îngrijirea Hanei, care se ataşează tot mai mult de el şi se încăpăţânează să-l ţină în viaţă. Contele o întreabă de ce face asta, iar ea îi răspunde că e o infirmieră şi infirmierele asta fac, ţin pacienţii în viaţă. Totuşi, amândoi ştiu că e mai mult decât atât. Dar pe măsură ce povestea de dragoste a lui Laszlo se dezvăluie în toată tăria trăirilor ei, Hana are parte de propria poveste de dragoste cu Kip, un tânăr indian care se înrolase în armata engleză şi se ocupa cu dezamorsarea bombelor. Modul în care acesta pregăteşte debutul legăturii cu Hana e înduioşător de romantic, dezvăluind latura sa sensibilă, afectuoasă. E posibil ca dragostea dintre ei să fi înflorit pe fondul unei dorinţe crescânde a Hanei de a experimenta o dragoste dacă nu la fel de întensă ca a contelui, cel puţin la fel de provocatoare. 

Adăpostit de către Hana în vila părăsită la fel cum o adăpostise el pe Katharine în peştera din deşert, după accidentul acesteia, pacientul englez îşi va da ultima suflare în timp ce infirmiera îi citeşte jurnalul Katherinei de dinaintea morţii ei, de fapt, o lungă scrisoare adresată contelui în timp ce-l aştepta să se întoarcă şi s-o salveze. Filmul te lasă cu senzaţia că urmează o reîntregire a sufletelor îndrăgostite, astfel că moartea din final nu îţi lasă acel gust amar al sfârşiturilor tragice. Cu adevărat, povestea de dragoste a secolului.

4 thoughts on “Filme de dragoste: Pacientul englez

  1. Un masterpiece al cinematografiei… este unul dintre filmele mele preferate.
    Este un film pe care l-am vazut de mai multe ori pentru a descoperi cât mai mult din subtilitati, pentru a privi povestea din mai multe unghiuri… Este o poveste despre razboi si iubire, despre durere si sacrificiu, despre pierderi si orori, despre speranta si noblete sufleteasca. Este un film foarte trist, dar extraordinar de bun! Frumoasa recoamandarea ta de astazi! 🙂

    1. Deci nu sunt singura persoana care s-ar uita la film de nspe mii de ori. 🙂
      Pe langa subiectul interesant, gasesc si distributia foarte potrivita. Si cele doua planuri te tin in suspans tot timpul.

  2. Superb filmul! Am citit romanul, nu-l mai tineam minte, si filmul… desi l-am vazut de doua ori, tot uit mare parte… Poate pentru ca m-a intristat de fiecare data. 🙂
    In ceea ce priveste acest film as zice ca sunt ca… “nebunii”: l-as viziona inca o data cu speranta ca finalul va fi altul. :))

  3. :)) Spre finalul filmul am descoperit ca nu mi-l mai aminteam nici eu si l-am asteptat cu sufletul la gura, ca si cum era prima data cand il vedeam. As vrea sa recitesc cartea sa vad ce impresie imi lasa acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.