Vă aduceți aminte de știrea din 2009 despre atacarea unui vas american de către pirații somalezi și despre răpirea căpitanului acestui vas? Acel căpitan curajos, care a salvat întregul echipaj prin modul cum a gestionat criza, a fost luat ostatec de către pirați. Dacă nu vă aduceți aminte despre anunțurile din perioada respectivă, veți avea avantajul de a urmări filmul cu sufletul la gură, căci înseamnă că nu știți dacă a scăpat cu bine sau nu.
Filmul Căpitanul Philips este realizat extraordinar de bine și v-aș sfătui să-l urmăriți pe un ecran cât mai mare pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea deosebită a imaginilor. Personajul principal – desigur, căpitanul Philips – este interpretat de Tom Hanks, dar este așa de bine deghizat că eu l-am recunoscut numai după voce. Dar trebuie să recunosc că Tom Hanks în film seamănă foarte bine cu Richard Philips, căpitanul navei comerciale MV Maersk Alabama, așa de bine că zici că însăși victima interpretează propriul rol. Asta până-l auzi vorbind pe Hanks, are o voce inconfundabilă bărbatul acesta, un timbru pe care l-aș recunoaște dintr-o mie.
Ce m-a intrigat foarte tare în acest film:
– faptul că marinarii nu aveau arme la bord, deși un vas comercial de mărime considerabilă ar fi trebuit să aibă și o bună pază la bord. Dacă băncile au bodyguarzi, de ce n-ar avea și navele? Cum să vezi tu venind pirații spre tine înmarmați până-n dinți și să n-ai o armă cu care să-i pui pe fugă?
-marinarii nu erau antrenați pentru o eventuală confruntare cu pirații, deși se știa prea bine traseul navei și fuseseră avertizați încă de plecare că zona era plină de pirați somalezi.
-spiritul de sacrificiu al căpitanului – un adevărat caracter nobil, nu a vrut să expună echipa, ci s-a oferit pe sine atunci când unul dintre pirați a vrut să-i împuște un angajat.
– modul cum echipajul a prins din zbor mesajele căpitanului și faptul că nu l-a lăsat de izbeliște după ce a fost răpit.
Filmul urmează cronologic firul evenimentelor și reconstruiește cu fidelitate evenimentele din perioada respectivă. Căpitanul Philips este căsătorit și are doi copii, o familie bine închegată care a rezistat deselor lui plecări pe mare. În locuința sa din Vermont pare un om cu totul obișnuit, nimic nu pare să indice că are veleități de erou medieval. După ce se îmbarcă pe vasul Alabama cu care trebuia să ajungă în Omar, parcă trece în altă dimensiune, tatăl și soțul obișnuit devine acum o figură autoritară respectată de supușii săi. Concomitent, filmul Căpitanul Philips prezintă și cealaltă lume, a piraților, pregătirile lor pentru muncă, recrutarea celor mai buni dintre cei aflați în piață pentru a găsi ceva de lucru (ei numeau pirateria drept muncă), o lume diferită de cea a căpitanului Philips, nu numai cultural, ci și social. Bărcile rudimentare cu care pleacă pe mare te fac să crezi că n-au simțul realității atunci când plănuiesc să atace ditamai vasul american, însă se dovedește încă o dată că nu mărimea contează. Cum au reușit niște pescari din lumea a III-a, majoritatea sub 19 ani, să urce pe nava impunătoare a căpitanului Philips? E un mister care vi se va lămuri când veți urmări filmul. Până atunci puteți urmări trailerul:
Regizorul Paul Greengrass a fost atent la cele mai mici detalii și fimările au fost făcute în mare parte chiar pe o navă închiriată care semnăna cel mai bine cu Alabama căpitanului Philips. S-a filmat destul de multă vreme și în Malta, iar actorii somalezi au fost instruiți după recrutare, dat fiind că înainte de filmul Căpitanul Philips nu jucaseră niciodată, nici nu visaseră că vor juca. După cum veți vedea, alegerile au fost de nota 10. Dar pentru ocazia de a juca alături de Tom Hanks și eu aș face orice ca să fiu selectată, nu contează rolul.
Vizionare plăcută!
surse foto: procinema și wikimedia
Abia aștept să văd filmul, întotdeauna mi-au plăcut recomandările tale 🙂
Multumesc, in general in ultima vreme aleg filme inspirate din viata reala, mai rar din cele bazate total pe fictiune. Viata bate filmul, e o zicala, si se pare ca regizorii au ajns la concluzia ca filmele bazate pe realitate sunt cele care castiga cele mai multe premii si sunt cele mai urmarite. In ciuda faptului ca, aparent, ne uitam la un film pentru a evada din realitate, succesul filmelor bazate pe fapte reale arata inversul.
Doamne, nu stiu cand oi avea timp sa vad si eu un film..Vad atatea recomandari, dar nu am timp, caci singurul tv din casa merge doar pe desene!
@Fairytale, uită-te pe calculator la filme, eu așa fac 🙂
Tot pe calculator urmaresc si eu in mare parte, si mai mult filmele pe care le pot urmari online pe diverse situri.