Sensul timpului – Stephen Hawking

 

wikimedia
wikimedia

În orice sistem închis dezordinea, sau entropia, creşte întotdeauna cu timpul.  Cu al te cuvinte, este o formă a legii lui Murphy:
Lucrurile tind întotdeauna să meargă rău!

O ceaşcă intactă pe masă reprezintă o stare foarte ordonată, dar o ceaşcă spartă pe podea este o stare dezordonată. Se poate trece uşor de la ceaşca de pe masă din trecut la ceaşca spartă de pe podea din viitor, dar nu invers. Creşterea dezordinii sau entropiei cu timpul reprezintă un exemplu de sens al timpului, ceva care diferenţiază trecutul de viitor, dînd timpului o direcţie.

Există cel puţin trei sensuri diferite ale timpului. Primul este sensul termodinamic al timpului, direcţia timpului în care dezordinea sau entropia creşte. Apoi, există sensul psihologic al timpului. Aceasta este direcţia în care noi simţim trecerea timpului, direcţia în care ne reamintim trecutul, dar nu viitorul. În sfîrşit, există un sens cosmologic al timpului. Acesta este direcţia timpului în care universul se extinde, nu se contractă.

 

Stephen Hawking/ Scurtă istorie a timpului

4 thoughts on “Sensul timpului – Stephen Hawking

  1. Tocmai am văzut filmul despre viața lui Stephen Hawking și mi-a plăcut. Nu e cel mai incitant film dar cel puțin afli ceva despre viața unui mare savant.
    Interesant exemplul cu cana, foarte explicit 🙂

    1. Am vazut si eu filmul cu viata lui Hawking destul de recent, numai ca nu am avut timp sa-i fac recenzia. De la o vreme ma pasioneaza filmele inspirate din viata reala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.