Vinerea cu muzică. Efectul Mozart

vinerea cu muzica

Descoperit în 1991, efectul Mozart se referă la faptul că ascultarea muzicii lui Mozart îmbunătățește memoria, atenția și chiar inteligența. Termenul de efect Mozart a fost folosit prima dată de Alfred Tomatis, un medic ORL francez, care a emis ipoteza că lipsa stimulării auditive a fetusului sau copilului mic putea cauza tulburări de comportament și  a folosit muzica lui Mozart pentru a vindeca anumite disfuncționalități psihice. Cel mai des folosită a fost Sonata în D Major. După ascultarea acesteia se constata e creștere a punctajlui la etstul de inteligență Stanford-Binet, în special la gândirea spațială. De aici s-s dedus că muzica și abilitățile spațiale împărtășesc aceleași neuroconexiuni. 

Cel care a avut cea mai mare contribuție la popularizarea efectului Mozart a fost Don Campbell prin cartea de psihologie populară intitulată “The Mozart Effect: Tapping the Power of Music to Heal the Body, Strengthen the Mind and Unlock the Creative Spirit”.

Cred că nu se mai îndoiește nimeni azi de faptul că muzica are un efect asupra creierului nostru – și implicit asupra proceselor psihice – și chiar asupra aparatului locomotor. Astăzi se știe cu precizie că omul este capabil să susțină fără să obosească o activitate fizică vreme mai îndelungată dacă este făcută în timp ce ascultă muzică. Așa că de ce să nu luăm în considerare efectul fiecărui stil și/sau compozitor în parte? Aștept să aud și de efectul Beethoven, Nana Mouskouri, Johnny Cash, Elvis Presley sau Whoever. Până atunci, vă invit să ascultați Sonata în D Major și să vă exprimați preferințele muzicale. 

[youtube height=”350″ width=”550″]http://www.youtube.com/watch?v=fE9FWqZZHYY[/youtube]

 

One thought on “Vinerea cu muzică. Efectul Mozart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.