Zâmbesti asa cum esti

Prima impresie contează, o știm cu toții, cei care ținem cont de asta, cât și cei care nu acceptă “tirania” ei și protestează în diverse moduri, de cele mai multe ori străduindu-se intenționat să facă o primă impresie proastă, pentru ca mai apoi să lase să iasă la iveală tot ce au mai bun în ei, tocmai ca să lupte împotriva dictonului. “Ați văzut că nu prima impresie contează și greșiți când evaluați persoana din față pe baza ei?” – par ei să spună.

Diverse studii asupra impactului primei impresii arată că numai după o zecime de secundă creierul nostru deja a configurat o hartă de descifrare a persoanei din fața noastră și a clasificat-o după diverse criterii, înainte ca să schimbăm efectiv vreo vorbă.

Dar ce este ceea ce ne atrage cel mai mult privirea la o persoană și care ar fi trăsătura feței cu cel mai mare impact asupra impresiei pe care ne-o facem instant despre ea?

sursa: presalocala.ro
sursa: presalocala.ro

Ei bine, nu forma feței, a gurii, nasului, sprâncenelor sau ochilor este ceea ce ne impresionează pozitiv sau negativ, ci zâmbetul (sau lipsa lui) este cel care are o importanță crucială în percepția interlocutorului nostru. În funcție de mesajul pe care-l transmite zâmbetul afișat despre dispoziția de moment și  personalitatea noastră, suntem acceptați sau respinși mental de celălalt, înainte chiar de a-i adresa prima vorbuliță. 

Zâmbetul este de cele mai multe ori o expresie emoțional-afectivă de senitătate, bun tonus vital, bună dispoziție, optimism, acceptare și deschidere către celălalt, care trădează un echilibru psihofizic satisfăcător al posesorului lui. Însă, tot atât de bine, zâmbetul poate exprima și stări sau sentimente negative, atunci când este disprețuitor, amar, ironic, sfidător, mândru, superior, condescendent, sarcastic, viclean, oficial, distant, rezervat. 

Zâmbetul are putere să înfrumusețeze o figură atunci când este vesel, luminos, deschis, făcând să pară atractivă chiar și o față mai puțin frumoasă. [quote align=”center” color=”#999999″]Nu există față urâtă, atunci când este luminată de un zâmbet.Aboucaya [/quote] 

Dat tot zâmbetul poate urâți o față atunci cand este veninos, acru, sarcastic, disprețuitor, amar, mândru.  În interpretarea fiziognomică a zâmbetului trebuie să se țină seama de unele elemente particulare uneori foarte fine și greu perceptibile, care nuanțează destul de mult zâmbetul pe care-l afișăm. Iată câteva dintre ele:

zâmbetul larg deschis, care lasă la vedere până și al treilea molar și  la care participă și ochii, învăluind pe cel din față cu o privire senină, deschisă, autentică, dovedește o inimă bună, generoasă, un caracter ales și o personalitate extravertită, de cele mai multe ori. Rareori vei vedea un introvertit zâmbindu-ți larg la prima vedere.

zâmbetul doar puțin schițat, discret, agățat în colțul gurii, flancat de o privire pătrunzătoare, denotă de obicei fermitate, independență, consecvență, o personalitate puternică, sigură pe ea, cu principii ferme, greu influențabilă.

zâmbetul expansiv, amplu, însoțiti de o privire vie, aer radiant și gesticulație largă a mâinilor, trădează un individ satisfăcut de viață și de propria persoană, încrezător în șarmul lui, poate prea încrezător, încântat de sine, triumfător, mândru. 

zâmbetul sfios, abia schițat, de parcă și-ar cere iertare că există, are semnificații multiple: poate fi al unei persoane relamente modeste, dar bine educată; sau poate fi doar un zâmbet circumstanțial, oficial, curtenitor; sau un zâmbet superior, mândru, care vrea să sublinieze marea favoare pe care o face cel căruia îi este adresat. Interpretarea lui se face ținând cont de împrejurări și de relația cu cel care îl afișează.

zâmbetul depresiv, cu comisurile bucale coborâte exprimă sentimente negative, contrare, chiar o stare depresivă, poate avea iarăși multiple înțelesuri, în funcție de privirea acompaniatoare: poate fi un zâmbet amar, rece, reșinut, trist, melancolic, deprimat al unei persoane copleșită de o durere fizică sau psihică, poate chiar deprimată sau într-un episod depresiv major. În acest caz, se recomandă folosirea oricăror mijloace disponibile pentru înlăturarea lui: umărul unui prieten suportiv, o surpriză plăcută, ședințe de relaxare sau de psihoterapie pozitivă. 

Julia Stiles in Mona Lisa Smile sursa: ign.com
Julia Stiles/ Mona Lisa Smile, ign.com

 – zâmbetul misterios, schițat numai din colțul gurii, restul feței rămânând neschimbat. inexpresiv, fix, este apanajul femeilor ascunse, enigmatice, în care un bărbat nu poate descifra nici acceptare, nici respingere, nici plăcere, nici disconfort. 

 După cum ați observat, odată cu descrierea zâmbetului am adus în discuție și privirea care-l însoțește, pentru că de cele mai multe ori sensul atribuit ei este cel care ne influențează în descifrarea semnificației psihologice a unui zâmbet. Iar cum ochii sunt oglinda sufletului, cu atât mai mult trebuie acordată o atenție deosebită expresiei lor, atunci când ne formăm o prima impresie despre celălalt. 

Despre puterea, beneficiile și valoarea în lire sterline a unui zâmbet, vă puteți informa ascultându-l pe Ron Gutman ținând o conferință pe binecunoscutul TED:

[youtube height=”350″ width=”600″]http://www.youtube.com/watch?v=U9cGdRNMdQQ[/youtube]

 Vă doresc o săptămână plină de zâmbete cu înțelesuri și subîntelesuri!

4 thoughts on “Zâmbesti asa cum esti

  1. Zambetul scoate in evidenta dantura si cred ca felul cum zambesti e legat si de aspectul acesta. Cunosc oameni care se chinuie sa nu zambeasca pentru a-si ascunde defectele sau lipsa dintilor, si altii care zambesc fortat numai sa-ti arate ce dantura perfecta au ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.