Filmul de sâmbătă seara: Thelma and Louise

thelma-2Louise, interpretată de Susan Sarandon, este o ospătăriță aparent amabilă și drăguță de aproximativ 30 ani din Arkansas, dar care  are un bagaj emoțional extrem de încărcat (un viol în Texas care i-a lăsat traume importante, probabil fiindcă nu a putut să demonstreze că nu l-a provocat sau ceva de genul), iar Thelma, interpretată de Geena Davis, este o casnică tratată abuziv  de un soț narcisic și autoritar. Vacanța de 2-3 zile pe care i-o propune Louise vine pe fondul unei nefericiri acumulate de tratamentul agresiv al soțului, astfel că Thelma nici măcar nu reușește să-și adune suficient curaj încât să-i spună că vrea să plece în weekend. Deși se teme de reacția lui la întoarcere, Thelma pleacă de acasă cu foarte multe bagaje și cu pistolul cumpărat de acesta să se apere în caz că ceva i se întâmplă pe drum.

Naivitatea Thelmei și atitudinea de cățel supus sunt aproape enervante la începutul filmului, iar scena în care are o aventură cu un hoț profesionist care îi mărturisește franc acest lucru vorbește din plin despre dimensiunea naivității acestei femei fără experiență. Cum poți să lași 6700 $ pe noptieră și să ieși din cameră lăsându-l pe aventurierul hoț în duș? M-am enervat rău la faza asta, come on, oricât ai fi de ingenuă, nu poți să crezi că cineva se schimbă peste noapte și face o excepție cu tine…

Cu atât mai mult surprinde transformarea ulterioară a Thelmei din femeia super-naivă în femeia curajoasă, cu inițiative …..periculoase. Din victimă devine ea însăși agresor și jefuiește un magazin, amenință și înschide un polițist în portbagaj, aruncă un camion în aer cu o nonșalanță și dexteritate de zici că asta a făcut toată viața, nici urmă de casnica al cărei univers era cuprins între aragaz și tocul ușii din față.

Filmul are și o pronunțată notă educativă îndreptată spre bărbații care nu se poartă frumos cu nevestele lor, dar și la adresa societății și sistemului juridic american, care îngreunează foarte mult posibilitatea unei femei de a dovedi o încercare de sau un viol, mai ales dacă a avut un contact benevol cu agresorul înainte, așa cum avusese Thelma, care dansase obraz în obraz cu Harlan înainte de încercarea acestuia de a o viola. Este incriminată mai ales prejudecata că femeia este vinovată dacă stârnește hormonii bărbatului, și nu acesta că nu și-i poate ține în frâu.

Sfârșitul este destul de trist, dar destul de previzibil totuși din a doua jumătate a filmului. Alegerea  celor două femei atunci când sunt înconjurate de o armată de polițiști, cum remarcă Thelma, pare rezonabilă în acel punct.

Bucureștenii îl pot vedea gratuit miercuri, 15 iulie, în cafeneaua Verona, începând cu ora 20.00, în cadrul proiectului Nuovo Cinema Verona. Tot ce trebuie să facă este să completeze un mini-formular ca să-și rezerve locul. Vizionare plăcută! 

p.s. Brad Pitt îl interpretează pe hoțul aventurier.

 

3 thoughts on “Filmul de sâmbătă seara: Thelma and Louise

  1. oooo “Thelma si Louise” este unul din filmele mele de suflet!
    Toti actorii, dar mai ales cele doua din rolurile principale, interpreteaza superb si atât de natural rolurile. Tema este colosala… Cât de usor se poate întâmpla sa ajungi sa fii vazut de societate drept cel mai periculos cetatean, când toata viata ti-ai vazut linistit si corect de viata! Este nevoie doar sa implicat fiind într-un sir negativ de întâmplari la care iei parte practic dus de val… Frumoasa recomandarea pe care ne-ai facut-o, multumim! ☺

  2. Da, este o tema in care ne regasim fiecare cel putin cate un colt de viata, daca nu mai mult si care se preteaza la diverse proiectii si interpretari. Adevarul este ca nu stim de ce suntem capabili decat atunci cand suntem pusi in situatii extreme. Multi isi spun ca ei n-ar face niciodata anumite lucruri, dar uneori viata creeaza un asemenea cadru si concurs de imprejurari incat ajung sa faca exact lucrurile de care nu se credeau capabili niciodata.

    p.s. imi place mult ideea unui club cinefil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.