Filosofia Matrix

“Filosofia este un subiect foarte abstract și nu se adaptează foarte ușor utilizării în filme dramatice sau ficționale. Așa că este interesant când un film reușește să o facă. Foarte rar poți găsi un film care încearcă asta și mai este și al naibii de distractiv. Se dezvăluie o acțiune foarte complexă care merge perfect la acel nivel. ….Problemele filosofice din Matrix te pocnesc peste față”

matrix

“Fiecare personaj și fiecare simbol este și un fel de hipertext, o metaforă a iluziei din filosofie, din matematică, fizică, biologie, limbaj de programare și chiar religie. Este o poveste a trezirii, ca mod în care privești lumea, ca mod de a trăi, ca mod de a trata alți oameni, ca relație cu autoritățile și cu lumea clandestină.”

Un foarte inspirat documentar despre filosofia Matrixului, care explică modalitatea prin care filmul atinge teme filosofice socratice, platoniciene, carteziene, neitzschiene, kantiene etc. cu privire la relația corp-minte, scopul vieții, sexualitate, cauzalitate, scopul vieții, liberul arbitru, voința, conștiința și altele asemenea. 

Linkul către film aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.