Influenţează numele destinul?

Despre influența numelui asupra destinului s-a vorbit încă din antichitate și esența acesteia a fost prinsă succint de vechiul proverb latin  „Nomen est omen” (Numele este destinul tău). Dar această credință este mult mai veche, căci până și scrierile biblice ale vechiului testament atestă faptul că se acorda o importanță deosebită numelui unui copil, chiar numele fiului lui Dumnezeu fiind ales cu grijă. Și se va numi Emanuel.

Alte nume puse în urma unei revelații divine au fost cel al lui Ioan Botezătorul, nume indicat de tatăl lui Zaharia. Destinul marelui profet este arhi-cunoscut astăzi, însă puțini sunt cei ce mai fac legătura dintre numele său și soarta deosebită a acestuia. Și nu mă refer aici la felul morții sale, ci mai ales la scopul vieții sale, acela de antemergător al lui Isus Hristos.

De unde vine credința că numele influențează destinul

În antichitate, numele fiecărei persoane însemna ceva, lucru de care copilul care purta numele respectiv devenea conștient pe măsură ce creștea. Un copil numit războinicul, de exemplu, avea tendința normală de a se conforma acestei denumiri, un altul numit omul păcii  dezvolta tendinţa de a fi împăciuitor. Numele exercita un fel de presiune psihică asupra purtătorului, astfel că putem vorbi despre profeția care se auto-împlinea.

Nu de puține ori, copiii erau numiți după numele zeităților la care se închinau părinții, cu scopul evident de a atrage protecția acestora asupra odraslelor lor. Poate că era o înlocuire a ritualurilor de aducerea de jertfe umane pe altarul acestora sau numai o completare a lor.

În mod paradoxal, deși astăzi numele oamenilor rareori mai exprima ceva anume (excepție fac câteva nume, de exemplu Speranța), presiunea psihică este la fel de mare ca în antichitate. Dacă un copil este numit după o vedetă din lumea sportului, șansele ca acel copil să urmeze o carieră în sport sunt mai mari.

Influența numelui în zilele noastre

Deși nu se mai poate vorbi despre o credință în puterea supranaturală a unor divinități, influența numelui asupra destinului se manifestă altfel în zilele noastre. Studii asupra modului în care colegii de clasă percep numele ieşite din comun, străine de cultura respectivă, arată că acei copii care le poartă sunt percepuți ca fiind ei înșiți mai ciudați si, în general, sunt marginalizați. Acest fapt, petrecut zi de zi, lasă urme adînci în psihicul copiilor stigmatizați iar dezvoltarea lor va fi defectuoasă. Ei vor crește cu ideea că ceva este în neregulă cu ei și vor sfârși prin a se comporta ca atare.

De asemenea, chiar și profesorii fac diferențe între copiii care poartă nume comune, familiare și cei cu nume ieşite din comun, neobișnuite pentru o cultură anume, de obicei nume împrumutate din telenovele, seriale de televiziune, nume de vedete sau de personaje de romane din literatura străină. Copiii cu nume comune sunt percepuți ca fiind mai disciplinați și mai conformiști, pe când cei cu nume exotice ca fiind capabili de acte de revoltă, de indisciplină.

Unele nume pot atrage ironia celor din jur. Gândiți-vă cum ar fi întâmpinat într-o colectivitate un copil numit Einstein sau altul numit Quasimodo. A îndura toată copilăria și poate toată viața povara unui nume ieșit din comun, care atrage o atenție negativă tot timpul, poate influența în mod decisiv destinul cuiva.

O altă ipoteză asupra motivației alegerii numelui de către părinți este cea a atragerii bunăvoinței asupra copilului a unei rude care are un succes deosebit în viață, mai ales dacă este și declarată nașul de botez al copilului. Motivația este asemănătoare alegerii numelor de zeități în antichitate, speranța că acea rudă va deveni protectorul (financiar mai ales) al copilului care îi poartă numele.

Leave a Reply

  1. Cred ca atat prenumele cat si numele au o anumita influenta asupra unui destin (fie in bine, fie in rau), in sensul punctat de tine in a doua parte din articol…
    Intr-o tabara am cunoscut o fata care se numea Afrodita… Toti cei care-i rosteau numele zambeau, indiferent ce aveau sa-i spuna, pentru ca natura n-a prea fost generoasa cu ea. 🙁 Zicea ca s-a si certat cu parintii pe aceasta tema… Degeaba-i spuneam ca Afrodita e si zeita iubirii, nu doar a frumusetii… I-am sugerat sa ceara parintilor sa-i schimbe prenumele pe cale administrativa daca e atat de nemultumita… Nu stiu ce-a facut…
    (de-ai sti ce veche-i amintirea aceasta; nici nu stiam ca o mai am) 🙂

  2. Imi pot lesne imagina cat de chinuitor trebuie sa fi fost pentru fata respectiva sa suporte zilnic zambete cu subinteles. Da, ambele au influenta, atat numele cat si prenumele, in articol am scris nume in general, dar n-am referit mai ales la prenume.
    Chiar si prenumele biblice mai putin comune (gen Abigail, Cyrus, Enoh, Eunice etc.) pot starni speculatii si o atentie nedorita din partea celorlalti.