O poveste de dragoste cu reţete

Lunch in Paris, Viata In Paris

Lunch in Paris, Viata In ParisDacă vrei să te delectezi cu o poveste de dragoste şi să fii iniţiat în tainele bucătăriei franceze în acelaşi timp, nu poţi găsi o carte mai potrivită decât Lunch in Paris: A Love Story, with Recipes de Elizabeth Bard, o carte de memorii care te îţi dezvăluie treptat secretele stilului de viaţă şi gastronomiei francezeFiecare capitol al cărții se încheie cu 2-4 rețete  gustoase şi rafinate,  într-un fel legate de poveste, care te îndeamnă să te opreşti din citit şi să te apuci de gătit.

Dar, mai mult decât a fi doar o poveste de dragoste, Lunch in Paris: A Love Story, with Recipes este o carte despre modul în care diferentele psihologice şi culturale dispar atunci când există o pasiune intensă în joc. Elizabeth Bard s-a născut şi a crescut în New York, iar iubitul, şi ulterior soţul ei, este din Paris. Cultura americană se întâlneşte cu cea pariziană pe tărâmul dragostei. Rezultatul este o carte captivantă despre dificultățile de adaptare la un nou stil de viaţă și despre rolul pe care gastronomia îl joacă în gestionarea evenimentor semnificative ale vieţii,  de la primul lunch în vestilul Bouillon Chartier, până la petrecerea de Anul Nou.

Se pot găsi aici o mulțime de rețete franceze fine și o mulțime de detalii  culturale despre unul dintre cele mai renumite orașe din lume. Dar cititorul este, de asemenea, invitat să asiste la un proces de autodescoperire într-o civilizație cu totul diferită, și de a asista la călătoria sinuoasă a autoarei către Sinele interior. Sunt explorate şi diferenţele culturale din perspectiva unei persoane deschise la nou şi pregătită să înţeleagă, dacă nu chiar să adopte, o cultură nouă.

Există un pasaj în care Elizabeth Bard pune în jos una dintre diferențele într-un mod simplu:

În Franța, oamenii îşi arată de multe ori puterea prin a refuza ceva, prin capacitatea lor de a bloca lucrurile, pentru a arăta că nu se întâmplă nimic fără aprobarea lor. Pentru a închide magazinul, dacă doriți, ori de câte ori doresc. In Statele Unite, oamenii îşi arată puterea prin capacitatea de a spune da – pentru a accelera rezolvarea problemelor. Pentru a ţine magazinul deschis o oră în plus, doar pentru tine.

 

Este vizibilă lupta autoarei pentru a împăca viziunea idealistă pe care şi-a format-o în New York despre Paris, cu realitățile de la faţa locului. La un moment dat, ea se trezește că a ajuns să trăiască într-un apartament relativ mic, fără căldură în timpul iernii, fără un loc de muncă, fără nici un prieten şi fără să cunoască limba. Un Paris deloc primitor, după toate aparenţele. Însă Elizabeth Bard nu se lasă copleşită de situaţie, ci o foloseşte pentru a progresa spiritual. 

Evoluția călătoriei sale de la un stil de viaţă american pentru a se adapta la stilul de viață francez este cu adevărat fenomenală. Pe lângă toate celelalte provocări, poate cea mai mare o constituie adaptarea la obiceiurile sociale franceze, care sunt atât de diferite de cele din Statele Unite ale Americii:

In USA, este normal să abordezi un străin la o petrecere și să începi o conversație. Asta a fost prima mea greșeală. Nu există nicio persoană străină la petrecerile franceze; toată lumea cunoaşte pe toată lumea dintotdeauna.

 

Onestitatea brutală cu care descrie viața în Franța și orașul Paris, piețele, țara, bulevardele, Bistroul Sainte Marthe, străzile înguste, cafenelele etc…stârnesc sau poresc cititorului dorinţa de a vizita cât de curând posibil Parisul, de a lua contact cu sufletul acestui fermecător oraş. 

Odată cu evoluţia relaţiei dintre Elizabeth şi Gwendal, iubitul ei, reţele prezentate la sfârşitul capitolelor devin din ce în ce mai sofisticate. Preferata mea este Summer Ratatouille, pe care intenţionez să o gătesc chiar vara aceasta. 

Cartea este uşor de citit în engleză şi te captivează într-atât, încât nu-ţi vine să o mai laşi din mână până nu ajungi la ultima filă. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.