Pe când un premiu Gaudeamus pentru bloggerii care promovează literatura?

Între  18 si 22 noiembrie s-a desfăşurat târgul internaţional de carte Gaudeamus (ca în fiecare an, de altfel) în Bucuresti,  Pavilionul Central (A) al Complexului Expozitional Romexpo, o iniţiativă lăudabilă într-o societate care are mare nevoie să fie culturalizată. În fiecare an există un invitat de onoare al târgului şi iubitorii de literatură pot intra în contact cu cărţile reprezentative ale ţării invitate. Anul acesta a fost rândul Chinei să ne susprindă cu bogăţia ei culturală.

Ca de obicei, la încheierea târgului se acordă premiile de excelenţă pentru cea mai bună editură, cea mai râvnită carte a târgului, cei mai buni traducători şi trofeele presei pentru secţiunile TV, radio, publicaţii şi online. 

E trist că printre câştigătorii trofeelor presei pentru online nu se numără nici un blog care promovează intens literatura (de exemplu: hyperliteratura, bookblog, bookuria, goodread, terorista etc.), ci doar websitul hotnews, pe care, să-mi fie cu iertare, dar eu n-am citit niciodată o recenzie de carte sau măcar una de lansare de carte. 

 Înţeleg că un blog nu poate concura cu un site de asemenea anvergură, însă, cum celelalte premii de excelenţă s-au acordat ţinând cont de implicarea instituţiilor respective în promovarea culturii şi educaţiei (de exemplu, Editura Tracus Arte a fost premiată tocmai pentru susţinerea generoasă şi amplă a literaturii române contemporane), nu înţeleg de ce acesta nu a fost un criteriu şi pentru publicaţiile online.

De ce nu a existat un premiu de excelenţă şi pentru blogurile care promovează constant literatura? Cum se face că la o conferinţă de turism se premiază şi bloggerii pasionaţi de călătorii, nu numai agenţiile de turism, dar la un târg de carte, bloggerii nu sunt luaţi în seamă, deşi ei sunt cei care susţin masiv vânzarea de cărţi prin recenziile pe care le fac?  Este impardonabil că organizatorul (Radio România) nu s-a gândit şi la ei. 

Propun ca începând cu ediţia viitoare să se ia în considerare decernarea unui premiu special pentru bloggerii culturali. Am zis!

 

Leave a Reply