Reteaua de socializare

sn1

Filmul american The social network în regia lui David Fincher are drept subiect fondarea vestitului Facebook, preocuparea noastră cea de toate zilele. Personajele sunt numite exact ca în realitate, aka Mark Zuckenberg e chiar Mark Zuckenberg, iar actorii au fost aleși, ca de obicei, după chipul și asemănarea indivizilor pe care-i reprezintă.

Nu vă povestesc filmul, ca să nu vă stric surpriza, doar voi comenta ce mi s-a părut mai intrigant. Păi, in primul rând a fost modul cum a reacționat Mark atunci când a fost respins de prietena lui, Erica. Pentru a se răcori după încheierea brutală a relației, a făcut-o bitch pe blogul lui din vremea aceea, ofensă publică pentru care putea fi acționat legal.  Pe urmă, cum adrenalina tot nu-i scăzuse, a trecut la o acțiune care i-a adus o popularitate care a culminat cu o pedeapsă de 6 luni pentru că a cauzat crăparea rețelei Harvardului. Ca modalitate de a-și descărca furia, ofensa publică adusă fetei nu a fost cea mai inspirată modalitate și ce-i și mai grav, nu am văzut că și-ar fi cerut scuze. Nu m-aș mira ca și Mark  Zuckenberg să apară cu mâna în buzunar când salută personalități importante ale lumii, precum concetățeanul său Gates.  Bunele maniere nu-s punctul tare al milionarilor americani, clar.

Pe urmă, m-a intrigat și modul cam dubios în opinia mea cum s-a descotorosit de prietenul lui atunci când nu a mai avut nevoie de el. Ca și de Sean Parker, mai târziu. Și chiar modul cum i-a tras pe sfoară pe frații Winklevoss  că le tot face situl, amânându-i până a fost gata al lui și a luat tot caimacul, nu a fost kosher deloc. Mic, mic, dar abil. La cum a tras niște țepe prietenilor ai zice că e român. 

sn2

Am admirat, în schimb, curajul cu care a făcut față interogatoriilor atunci când a fost chemat de conducerea Harvard-ului să dea socoteală pentru ce făcuse. Dar mă întreb dacă ar fi fost tot așa de curajos și în fața unui comitet PCR care ar fi folosit alte metode de investigație. Aș pune pariu că nu. 

Tot la capitolul ce-i de admirat la Mark Zuckenberg aș adăuga și faptul că nu s-a grăbit să-l monetizeze, ci a avut rădbare și intuiție să aștepte până ce a devnit atât de popular încât nu se mai temea de vreo concurență. Deși ar fi de dorit să apară. 

Nota: 7 din 10. Mark Zuckenberg vorbește prea repede, parcă e la foc automat.