Vinerea cu muzică – Bob Dylan, Positively 4th Street

Vestea că Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi modalități de exprimare poetică în cadrul marii tradiții a cântecului american” a luat prin surprindere multă lume și a stârnit multe controverse în lumea scriitoricească (și nu numai). Deși a câștigat mai multe premii Grammy, un Glob de aur și un Oscar, nimeni nu se aștepta să fie nominalizat pentru Nobel, cu atât mai puțin să-l și câștige.

Sunt voci care sugerează că premiul trebuia dat unui american, dat fiind că de multă vreme niciun american nu s-a ridicat la înățimea lui şi era cazul să fie menajată mândria americanilor. Dacă ar fi adevărat acest fapt, atunci eu văd și o ușoară ironie aici, adică ok, vă dăm un premiu în literatură, dar nu unui scriitor genial și talentat, ci unui…muzician. Lol. Dar ironie e și că cei care au hotărât câștigătorul nu au realizat că și-au subminat reputația de oameni obiectivi care aleg după criterii precise.

S-o spun pe șleau, eu abia acum am aflat că Bob Dylan e și poet. Versurile cântecelor în general nu m-au impresionat niciodată în mod deosebit, deci nu înțeleg saltul uriaș până la înâlțimea unui asemenea premiu. În fine, să nu mă mai lungesc cu vorba și să trec în revistă câteva dintre cântecele lui celebre: Blowing in the wind, Balad of a thin man, things have changed, Positively 4th street, Chimes of Freedom, It s alright, Ma, Visions of Johanna, Mr. Tambourine Man, Subterranean Homesick Blues, Like a Rolling Stone și multe altele câte a putut el cânta într-o viață de 75 de ani.

Pentru voi, cititorii mei fideli iubitori de Bob Dylan am ales astăzi la vinerea cu muzică hitul Positively 4th Street. 

You’ve got a lotta nerve to say you are my friend
When I was down you just stood there grinnin’
You’ve got a lotta nerve to say you got a helping hand to lend
You just want to be on the side that’s winnin’……

Leave a Reply