Vinerea cu muzică – Leonard Cohen, o legendă canadiană

leonard-cohenAm ascultat prima melodie interpretată de Leonard Cohen acum aproximativ …15 ani şi m-am îndrăgostit iremediabil de vocea lui. Era vorba despre melodia Dance me to the end of love, un cântec compus chiar de către Leonard în anul 1984 şi care a apărut în albumul Various Positions. Cred că am ascultat-o de sute de ori la rând fără să mai vreau să ascult altceva, fascinată de vocea sa guturală, extrem de virilă. Următoarele în preferinţe au fost Take this waltz, apoi Hallelujah, A Thousands Kisses Deep, In my secret life, Closing Time, Marianne …şi aproape tot ce a cântat Cohen.

S-a născut din părinţi evrei în Canada în 1934, din fericire, căci în Europa ar fi trebuit să îndure o soartă groaznică în timpul ocupaţiei naziste. Iubirea vieţii lui a fost Marianne Jensen (care a murit numai cu câteva luni înaintea lui Leonard, pe 28 iulie 2016) şi a trăit mare parte din viaţă pe insula Hydra din Grecia, împreună cu aceasta.

Am citit anunţul morţii lui cu inima strânsă, căci nu mă pot gândi la el decât ca fiind nemuritor. Un bărbat fascinant, un poet remarcabil, romancier talentat şi un cântăreţ de mare clasă. R.I.P. Leonard!

 

Dance me to the wedding now, dance me on and on
Dance me very tenderly and dance me very long
We’re both of us beneath our love, we’re both of us above
Dance me to the end of love…
Dance me to the end of love…

 

Leave a Reply

 1. Din fericire (pentru mine) e nemuritor. 🙂 Are o voceee… 🙂 Cred (sper!) ca am ascultat toate melodiile lui. Cand i-am auzit prima data vocea canta “Take This Waltz” – m-am indragostit iremediabil (si abia dupa cativa ani am aflat a cui e vocea).
  Banuiesc ca ai ascultat melodiile de pe ultimul album (2016)… Cred ca melodia “You Want It Darker” imi place cel mai mult. Din refren:
  “Hineni, hineni / I’m ready, my Lord”…
  Acest album a fost lansat oficial in data de 21 octombrie (ziua in care m-am nascut) si… mi-am imaginat ca… e un dar pentru dragostea ce-i port. 🙂
  (imi place si cum canta Adam, fiul lui).

 2. Nu am ascultat inca melodiile d epe ultimul album, sper ca weekendul acesta sa-mi fac timp pentru ele. Te-ai nascut pe 21 octombrie, deci esti …balanta?
  Ma inteleg bine de tot cu balantele din viata reala, suntem zodii compatibile. 🙂