7 motive pentru care e mai bine să dormi pe partea stângă

Nu de puţine ori ni se întâmplă să ne sculăm mai obosiţi decât ne-am culcat, de parcă organismul nostru a muncit pe timpul nopţii, nu s-a odihnit, aşa cum i-am dat noi indicaţii clare :). Uneori, lucrurile chiar aşa stau, adică organismul nostru munceşte din greu în tura de noapte, de pildă atunci când ultima masă nu este luată înainte de ora 8 p.m., ci mult mai târziu sau când nu dormim în poziţia cea mai benefică relaxării organelor interne.

dormit-pe-partea-stangaSpecialiştii spun că dormitul pe partea stângă ar îmbunătăţi considerabil nu numai calitatea somnului, ci chiar sănătatea întregului organism. Iată 7 motive pentru care e mai bine să dormi pe partea stângă.

  1. Ajută la menţinerea ritmului respirator normal în timpul somnului. Această poziţie este benefică tuturor celor care sforăie în timp ce dorm, au apnee respiratorie sau astm.
  2. Ajută la digerarea alimentelor pe timpul nopţii. Atât stomacul, cât şi pancreasul sunt situate în mare parte pe partea stângă a corpului, ceea ce favorizează dezvoltarea enzimelor pancreatice, precum şi procesul de digestie. Dormitul pe partea stângă ajută la deplasarea cu uşurinţă a resturilor alimentare din intestinul gros în colon, urmând ca dimineaţa să le eliminaţi complet.
  3. Stimulează sistemul circulator. Dormitul pe partea stângă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, îmbunătăţeşte fluxul sanguin, reglează ritmul cardiac, iar gravitaţia poate facilita atât drenajul limfatic, cât si circulatia aortică. 
  4. Combate senzaţia de arsură în capul pieptului, tocmai datorită faptului că stomacul este poziţionat ]n mare parte pe partea stângă. De asemenea, această poziţie este indicată persoanelor care suferă de gastrită sau ulcer duodenal chiar şi în timpul zilei, după mesele încărcate.
  5. Reduce durerea cronică de spate, căci dormitul pe partea stângă scade considerabil presiunea asupra coloanei vertebrale. 
  6. Favorizează drenajul limfatic. Canalele de scurgere ale sistemului limfatic sunt orientate spre partea stângă, deci dormitul pe partea stângă este poziţia cea mai indicată pentru ca acest proces să se desfăşoare în mod optim. Sistemul limfatic poartă elemente importante, cum ar fi proteinele, glucoza, metaboliții și acele elemente care trebuie să fie filtrate de către ganglionii limfatici. 
  7. Stimulează circulaţia sanguină în emisfera cerebrală stângă, ceea ce favorizează procesul de învăţare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!