Cold Mountain (2003)

Jude Law, sursa wikipedia

Anthony Minguella, directorul filmului Cold Mountain, declara că a ales munții din Romania pentru a filma majoritatea scenelor din film pentru varietatea peisajului, dar  și pentru simplitatea localităților montane, neatinse de atâtea cuceriri ale tehnologiei moderne, cu puține șosele asfaltate și fără prea mulți stâlpi de electricitate. Trebuie să mărturisesc că am urmărit cu mândrie filmul, căznindu-mă să recunosc cumva locurile în care au filmat, am înțeles că a fost vorba despre zona Râșnov, Brașov și am dat cu nasul destul de des prin zonă.

Cu Nicole Kidman, Donald Sutherland, Renée Zellweger și Jude Law în distribuție, pe lângă frumusețea peisajului românesc, cum spuneam, nu te poți aștepta decât la un film de cinci stele. O tragică poveste de dragoste, adaptată după romanul cu același nume scris de Charles Frazier, o poveste cu un dramatism aparte, care se desfășoară  în timpul războiului civil,  este subiectul filmului Cold Mountain. O poveste de dragoste care s-a înfiripat pe câteva priviri aprinse, un sărut pasional, o carte și multă …telepatie amoroasă.

Povestea prilejuiește scene de comportament abject atât al sudiștilor, cât și al nordiștilor. Se pare că populația civilă (compusă din femei, copii, bătrâni și invalizi) a fost supusă unui duble traume, căci nu se simțea în siguranță indiferent de cine era vizitată. Scena în care Sara, interpretată de Natalie Portman, este atacată și jefuită de yankei te cutremură prin cruzimea soldaților (se presupune că sunt totuși ființe umane, nu?). M-am întrebat de ce unii oameni devin practic niște animale fioroase pe timpul războiului,  pe când alții devin mai sensibili, ce face oare diferența?

Pentru că războiul se prelungește mult peste acea lună strigată victorios la începutul lui, Inman, eroul principal interpretat exemplar de Jude Law, se hotărăște să dezerteze și să se întoarcă la frumoasa Ada, interpretată de Nicole Kidman. Drumul și peripețiile trăite până acasă în Cold Mountain, împletit cu lupta pentru supraviețuire a Adei și a lui Ruby, interpretată magnific de Renée Zellweger (de altfel, actrița a luat și niște premii bunicele pentru acest rol), constituie practic intriga filmului.

Într-o notă psihologică, aș putea spune că filmul tratează subtil și tema însingurării și a modului cum este gestionată de diversele personaje. Ada și Inman își internalizează durerile și evadează ocazional din prezent, agățându-se mai ales de planurile de viitor, căutând fiecare un sens al identității în dragostea pentru celălalt, pe când Ruby încearcă – și reușește – să se împace cu trecutul ei traumatic. Cold Mountain este un film de excepție care merită văzut de cel puțin două- trei ori, căci la fiecare revizionare dezvăluie sensuri noi. 

 

6 thoughts on “Cold Mountain (2003)

    1. Am ajuns la concluzia, de ceva vreme, ca distributia e un factor predictor destul de precis pentru calitatea filmului. Trebuie sa recunosc ca multa vreme nu am tinut cont de distributie, ba, dimpotriva, fugeam de filmele cu actori renumiti ca de sacul laudat. Dar, dupa cateva filme proaste, am renuntat la obiceiul de a pierde timpul cu filme gasite la intamplare, asa ca intai ma documentez asupra lui si abia pe urma ma asez sa-l vizionez.

  1. M-am invartit in jurul acestui film de numa-numa. Cred ca a venit timpul sa-l vad. 🙂
    *
    Razboiul e o situatie de exceptie (s-ar zice) si in situatii de exceptie oamenii isi arata adevaratul caracter…

    1. Wow, ce tema sensibila ai atins, Diana! Situatiile de exceptie au darul de a scoate, intr-adevar, adevaratul caracter al fiecaruia, caci in atare situatii, in graba reactiilor, uitam sa ne mai ascundem dupa mastile de zi cu zi. Dar tot in situatiile de exceptie se activeaza si mecanismele noastre de aparare cele mai ascunse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.