Da, prima impresie contează!

 

Nu e (doar) un mit, prima impresie chiar contează. Destul de multă vreme, uneori chiar toată viața. Terry Kellard, psiholog ocupațional, spune că în general durează 15 secunde pentru a ne forma o primă impresie și că aceasta e necesară creierului pentru a putea procesa informațiile legate de noua cunoștință.[1] Amy Cuddy, psiholog social la Harvard Business School, merge mai departe și spune că ne-am forma nu una, chiar două impresii dintr-o singură ocheadă: una cu privire la cât de afectuoasă și demnă de încredere e persoana respectivă și cealaltă cu privire la cât de puternică este. [2]Iar cum relațiile personale sunt influențate de această primă impresie, ar fi cazul să i se acorde atenție proporțională cu importanța ei.

Însă alte cercetări arată că nu numai relațiile ne sunt influențate de o primă impresie, ci și cariera. Interviurile luate de Terry Kellard unor persoane responsabile cu recrutarea angajaților au scos la iveală faptul că mare parte din succesul (sau insuccesul) interviului preliminar al aplicanților se bazează tocmai pe această primă impresie. De exemplu, Katharine Harris declară că își poate forma o impresie asupra unei persoane chiar și din modul cum este îmbrăcată, iar Caroline Skinner mărturisește că i s-a întâmplat să nu se poată concentra pe ceea ce spunea o aplicantă pentru că prin masa de sticlă se vedea foarte clar că respectiva nu se epilase, iar firele de păr negru ieșeau dizgrațios prin ciorap. Îmi imaginez că respectiva doamnă – care evident a pierdut jobul – s-a gândit că poate n-a obținut slujba pentru că n-a avut experiența necesară și nici nu i-a trecut prin cap că pornise cu stângul încă de când ieșise din casă fără să se epileze. Dacă ar fi fost prietena mea, acest lucru nu i s-ar fi întâmplat pentru că eu nu aș fi lăsat-o să plece la un așa interviu important cu Pădurea Neagră pe picioare, ci i-aș fi împrumutat aparatul meu de epilat. 

Nu, nu am ceară în casă și nici n-o să (mai) am vreodată, am pățit-o așa de rău acu vreo ‘jde de ani că am rămas cu traume și în ziua de azi, nici nu vă mai povestesc…… Sau să vă fac un rezumat așa pe scurt?!  OK, deci mi-am pus ceară fierbinte (cât s-a putut) sub axilă și, grăbită cum eram, am coborât mâna să-mi pun și la cealaltă, să nu pierd două vremi pe aceeași treabă, ziceam eu. S-a dovedit în secunda următoare că prost ziceam. Mi-a luat pe urmă o jumătate de zi să-mi deslipesc mâna de corp și o săptămână să-mi mai treacă din rană. Apropos, să știți că intratul în cada cu apă fierbinte nu dă rezultate, am probat.

 

 


[1] Social Psychology Course, cap. “What other people think of you” (coursera.org)

[2] www. forbes.com

 

 

4 thoughts on “Da, prima impresie contează!

  1. Ar fi necesar un epilator si pentru unele carti, lol. Sa le mai curete de “parul” de prisos prin capitole intregi.
    Revenind la Silkn Glide, mi-as dori si eu un aparat asa destept. Costa ceva, dar hei, o doamna care se vrea finuta nu trebuie sa se uite la bani.

    1. Total de acord cu ultima afirmatie. La urma urmei, cheltuim atâtia bani pe tot felul de nimicuri, merita sa alocam o suma si unui astfel de aparat mai mult decat util.

  2. Nici nu auzisem ca au iesit aparate pentru epilare definitiva pentru uz casnic, cum ar veni. Si eu am renuntat de mult la ceara, e prea mult deranj si miros prin casa. In general, merg la salon, insa acum ma gandesc serios daca n-ar fi o idee mai buna sa-mi achizitionez un aparat din acesta. Pare usor de manevrat.

    1. Silkn Glide a aparut relativ recent pe piata, este ultima “cucerire” tehnologica in domeniul aparatelor de epilat. Daca veti urmari video-ul d epe situl tpb.ro veti vedea cat de usor se manevreaza si ce rezultate spectaculoase are.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.