Gânduri ascunse

Dacă v-ați întrebat vreodată care sunt gândurile ascunse ale bărbaților, e cazul să citiți cartea Gânduri ascunse de David Lodge. Ralph Messenger, un cercetător al conștiinței, directorul unui Centru de Științe Cognitive,  ține un fel de jurnal audio în care își înregistrează gândurile după modelul asociațiilor libere, așa cum declară chiar la începutul romanului:

Unu, doi, trei, probă de microfon…reportofonul funcționează OK…Olympus Pearlcorder, l-am cumpărat la Heathrow, de la duty-free, în drum spre…spre ce? Nu mai știu, ce contează…Scopul experienței fiind să înregistrez cât mai fidel gândurile ce-mi trec prin cap în acest moment al fluxului temporal, care este…ia să vedem…zece și treisprezece dimineața, duminică, 23 februar…San Diego!  L-am târguit în drum spre conferința aia…Isabel Hotchkiss…Păi sigur, San Diego, Viziune și creier

…la urma urmei, trăsătura esențială a gândului este că-i personal, secret, prin urmare conștiința că altcineva, fie și o computeristă anonimă, va asculta ce-ai gândit ar distorsiona total experiența, trebuia să mă fi gândit…

Desigur că există și un personaj feminin care ține un jurnal scris, o scriitoare de succes, dar cum la un moment dat David Lodge pune în gura personajului că scriitorul e cel care stabilește modul cum gândesc personajele, ne putem da seama că gândurile Helenei Reed reprezintă de fapt ceea ce crede David Lodge că gândește o femeie, lucru care în sine mi se pare tot atât de interesant. Că bărbații au o gândire diferită de a femeilor, asta o știm si fără cartea lui Lodge, deci într-un anume fel cartea nu aduce nicio revelație importantă, aș zice mai degrabă că respectă tiparele psihologice trasate deja.

Plusul important pe care îl aduce Gânduri ascunse vine din altă parte: discuțiile pe temele conștiinței, inteligenței artificiale, pisicii lui Shrodinger și alte teme filosofice: relația minte-corp, dragoste, moarte, sex, gelozie, trădare, viață, boală etc. asupra cărora autorul s-a documentat temeinic, după cum aflăm din mulțumirile aduse la sfârșit. Cartea are și un fir narativ ușor de urmărit, paralel cu această tentă filosofică, prin idila dintre Ralph și Helen și modul cum este gestionată aceasta de către amândoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.