The Romanians are coming – documentar controversat

fotoDocumentarul  The Romanians are coming (Vin romanii) difuzat de canalul Channel 4 din Marea Britanie a stârnit mare vâlvă printre românii din diaspora și din țară, practic comentariile și clipurile pe facebook curg începând de marți, de când s-a difuzat primul episod. Cele mai multe reproșuri sunt legate de faptul că documentarul nu prezintă realitatea majorității românilor din Anglia, ci numai a unui segment destul de mic al populației de origine rromă, iar ambasadorul României la Londra a transmis o scrisoare celor răspunzători de producția și difuzarea serialului arătând că cea mai mare parte a cetățenilor români au joburi bune și sunt bine integrați în societatea britanică, fiind apreciați la locul de muncă.

Da, sigur, îl cred, însă nu toți românii au plecat în Anglia mânați de o sărăcie cumplită, ci unii au făcut-o ca să se îmbogățească, și ei sunt aceia care au plecat cu ceva bani de acasă să le ajungă să închirieze un apartament și să supraviețuiască până găsesc un job bun. Ei sunt cei integrați și da, să se îmbogățească au plecat – și mă gândesc acum la un exemplu concret,  o familie tânără din Valea Mare (Argeș) care deține o casă și câteva vaci producătoare de lapte (vindeau zilnic lapte și brânză), femeia era învățătoare la o școală din zonă – și care, totuși, a plecat în Marea Britanie la lucru. Din câte am auzit de la rudele lor cu care mă văd uneori, el greblează prin grădinile englezilor și taie iarba și ea șterge copiii altora la fund. De ai lor cine o fi având grijă oare?

Au plecat ei fiindcă nu aveau ce mânca? Cum să n-aibă când curtea le era plină de vaci și de alte orătănii, aveau și grădină, copiii lor erau hrăniți mult mai sănătos decât ai multora de la oraș, în plus vindeau pe bani buni  ceea ce produceau. De ce sunt acum în UK și nu la casa lor? Pentru că vor să se plimbe în BMW și nu să rânească la vaci. Că fudulia de 5 minute în fața foștilor consăteni se plătește cu mari umilințe nu prea realizează. Lăcomie de bani + lipsă de identitate personală bine conturată + neacceptare a ceea ce sunt de fapt = tragicomedia lor.

Și ei fac parte acum, probabil, din românii indignați că imaginea comunității românești din UK e șifonată, vezi Doamne, de prezentarea cazurilor românilor năpăstuiți de soartă din documentar. Cică nu-i reprezintă. Desigur că nu-i reprezintă, fac parte din clase sociale diferite și au avut motivații diferite de a veni în UK. Dar de unde au ei dreptul de a închide gura celor care vor să-și spună povestea de viață mult diferită de a lor? Și românii romi au dreptul să spună că ceilalți români nu îi reprezintă. Dacă ei tac, nimeni nu va vorbi în apărarea lor, nimeni nu se gândește la situația lor. 

Se strigă în gura mare că aceia nu sunt români, sunt romi. Pe bune? S-au născut în România, au cetățenie română, dar nu sunt români? De când asemenea discriminare e acceptată la nivel social? Sunt români și au dreptul să fie numiți români, ca noi toți. Au cetățenie română și e lipsă de respect să le negi acest drept. Plus că e și ilegal, cred.

Despre Petre Alex Fechete, unul dintre românii care vorbesc în documentar, se cunoaște prea puțin, ceva lumină în cazul lui a făcut jurnalistul Mihai Angheluță la Adevărul. Locuia la groapa de gunoi Pata Rât de pe lângă Cluj, din “mărinimia” lui Emil Boc, când a plecat în UK, și trebuia să treacă prin 3 haite de câini numai ca să ajungă la primul autobuz. Nu avea casă, trăia cu familia înconjurat de gunoaie, mirosuri pestilențiale, nu avea vaci de muls și lapte de vândut și nici nevasta învățătoare. El chiar a plecat mânat de sărăcie și umilință în UK, așa că lăsați-i dreptul să-și spună povestea unde vrea el. Iar Channel 4, ca orice canal care vrea să facă rating, no ofence, dar are dreptul să prezinte istoria lui. Nu am văzut niciun român să iasă să protesteze pentru felul cum au fost tratați cei din groapa Pata Rât – au făcut-o tot britanicii, însă împotriva canalului care i-a prezentat povestea lui Petre Alex Fechete și a altora în acceași situatie  au ieșit repejor.

 Unii le reproșează cetățenilor români de etnie rromă că nu vor să muncească. Le-au oferit ei joburi bine plătite și aceia au refuzat? Un argument prost este adus de alții – l-am găsit prin niște comentarii – care spun că nici românii ( a se citi nu de etnie romă) nu primesc locuințe sociale – ca și cum culoarea pielii ar trebui să le prioritate din start – darămite romii. Adică, să moară și capra vecinului, nu numai a lor.

Dar n-ar fi mai bine să ne unim toți și să nu mai permitem să fim furați pe față și cu cinism de cei ajunși la putere?Unde sunt adăposturile pentru oamenii străzii și cantinele la care pot mânca o supă caldă pe frigul ăsta? N-avem bani pentru așa ceva? Oare? Mi se pare că bani au fost, dar s-au dus în altă parte. 

Una peste alta, The Romanians are coming este un documentar care stârnește mari controverse și reacții de tot felul. Probabil că cei de la Channel 4 asta au și urmărit, dar cine îi poate blama? Televiziunile de la noi nu fac la fel?

 

One thought on “The Romanians are coming – documentar controversat

  1. Eu cred că ai tu ai mare dreptate. Până la urmă asta înseamnă libertatea presei. Aceiași români, care protestează acum împotriva serialului, au fost revoltați și în ianuarie când au ieșit în stradă strigând ”je suis Charlie”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.