Comunitatea online care te scoate din casă

long-distanceComunicarea online este deja de domeniul normalității și, cum internetul e din ce în ce mai accesibil chiar și în colțurile cele mai îndepărtate ale lumii, inclusiv în tările subdezvoltate, a devenit modalitatea preferată de socializare, în detrimentul formării și dezvoltării relațiilor sociale în offline. Pe de o parte, această situație are foarte multe avantaje, dintre care aș aminti: comunicarea instant cu persoane de la capătul celălalt al lumii, prieteniile se leagă mult mai ușor prin intermediul rețelelor de socializare (facebook, twitter, linkedin, messenger etc.), dezvoltarea unor adevărate comunități online după modelul celor offline, faptul că-ți poți face prieteni din alte părți ale lumii, fără ca să fie nevoie să mergi personal acolo sau să studiezi online la diverse universități acreditate din întreaga lume.

Mai mult, am citit nenumărate povești de dragoste care au început în spațiul virtual și chiar am vizionat o conferință TED a unei cercetătoare care vorbea despre șansele reale de a-ți găsi pertenerul sau partenera mult visată cu ajutorul comunităților online. Acest lucru a schimbat total modul în care se raportează oamenii la instituția căsătoriei, iar vorba din bătrâni paște iarba pe care-o cunoști și-a pierdut aplicabilitatea pe care o avea odinioară. Cuplurile se formează acum mai ales după studierea profilului online, care, trebuie să recunoaștem, uneori dă mai multe indicii despre o persoană decât simpla ei prezență în offline. Impresia pe care o lași online poate surclasa chiar prima impresie din offline. Nu de puține ori am auzit comentarii  ale oamenilor care-și schimbaseră impresia despre persoane cunoscute în lumea reală, după ce le vizionaseră profilul și CV-ul expus pe diverse rețele de socializare. 

La începutul secolului, am fost o prezență activă pe diverse forumuri, mai ales pe cele cu teme literare, culinare și spiritualeDin experiența de atunci, pot mărturisi că o comunitate online are beneficii care scapă chiar comunităților offline. În primul rând, comunicarea fiind scrisă, neînțelegerile și interpretările greșite sunt reduse mult, comparativ cu mediul offline unde, știe oricine, verba volant. În online, te poți întoarce la mesajul anterior să-l citești încă o dată, în caz că cineva nu mai recunoaște că a spus ceva sau îți reproșează că l-ai înțeles greșit.  Aș spune chiar că oamenii sunt mai consecvenți online, dat fiind că se poate vedea ce au afirmat sau promis cu o zi,  sau mai multe, înainte. 

Dar, pe de altă parte, comunicarea online este lipsită de limbajul non-verbal care contribuie destul de mult la înțelegerea semnificației unei afirmații. Desigur că emoticoanele introduse în online pentru exprimarea emoțiilor și camerele video atașate computerelor sau tabletelor au redus cumva din acest neajuns, însă ele nu pot atinge (încă) nivelul limbajului non-verbal din offline. Nu e exclus, totuși, ca lucrurile să evolueze în viitor într-un mod surprinzător. În comunitatea științifică se vorbește tot mai mult despre  inteligența artificială și de posibilitatea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să se poată construi un robot care să depășească inteligența omului și chiar să fie capabil de exprimarea unor sentimente. 

Totuși, în ciuda beneficiilor evidente aduse de tehnologia care înlesnește formarea comunităților online, există un mare neajuns pe care-l favorizează folosirea în exces a formelor de comunicare online și a internetului, în general, anume dependența de internet. Fenomenul este în atenția specialiștilor care urmăresc studierea anomaliilor create de această dependență. Cercetările recent publicate  de Gunter Schumann, directorul Institutului de Psihiatrie de la King’s College, Londra, au scos în evidență faptul că dependența de internet duce la anomalii ale materiei albe a creierului, anomalii care afectează grav modul de transmitere a emoțiilor, controlul asupra impulsurilor și capacitatea de a lua decizii. Este o consecință serioasă și care ar trebui să tragă un semnal de alarmă tuturor celor care folosesc internetul în exces. 

 

[youtube height=”300″ width=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=2rALVgdoMHk[/youtube]

That’s not the beginning of the end

That’s the return to yourself
The return to innocence
Love – Devotion
Feeling – Emotion 
Love – Devotion
Feeling – Emotion …..

 

7 thoughts on “Comunitatea online care te scoate din casă

  1. Excelenta propunerea de imn, multumesc in numele echipei. Intr-adevar in ultima vreme au fost mai multe conferinte la nivel international, in care s-au exemplificat efectele dependentei de internet, atat asupra fizicului uman, cat mai ales asupra psihicului. Este tare mult “zgomot” in social media, e fascinant si acapareaza aproape garantat, insa pentru cei care s-au saturat de asta si vor mai mult, fara a ignora beneficiile internetului, macar exista o alternativa 🙂

    1. Alternativa exista, o stim: mai mult time offline, nu alta comunitate online. Eu Nu am Inteles, totusi, care e metoda prin care Komunomo va reusi sa convinga userii sa petreaca mai putin timp online, nu am vazut nimic in acest sens.SPer ca nu e o pacaleala si platforma chiar va face ceva in sensul acesta, asa e, SIlvia? Voi urmari evolutia comunitatii Komunomo si voi reveni cu detalii.

  2. Pingback: Bun De Citit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.