Detectivii din Louisiana – episodul 2

Intitulat “Vedenii” pentru că detectivul Cohle Rust chiar are vedenii induse de substanțe halucinogene cu care a luat contact pe vremea când lucra la Narcotice, infiltrat într-o rețea de traficanți sub acoperire, episodul al doilea din serialul Detectivii din Louisiana aduce unele clarificări ale unor subiecte abia schițate în primul episod.

Rust mărturisește că este un tip complicat, are obiceiul să critice mult și să epuizeze energetic pe cei din jurul lui,  în consecință nu puțini pot suporta compania lui (lucru de care îl doare fix în cot). Este destul de onest să nu pună (și să nu accepte să fie pus) pe seama profesiei dificile de polițist acest caracter aparent nesuferit, dimpotrivă, e conștient că lucrurile s-au petrecut invers: tocmai tendința lui de a critica și de a despica firul în patru l-a făcut să se orienteze spre această carieră. Afirmă – și n-avem motive să nu-l credem – că știe foarte bine cine e și pare destul de împăcat cu felul lui de a fi, în orice caz atât cât să nu considere că trebuie să se schimbe de dragul cuiva. Trece prin viață cu o atitudine degajată de take me or leave me care în final intrigă și cucerește. Profesional, continuă să fie detectivul pasionat de munca sa, atent la cele mai mici detalii care-l pot pune pe urma asasinului. 

Marty apare în episodul acesta într-o lumină fooooarte diferită de cea din primul episod unde era soțul și tatăl model, căci iese la iveală faptul că are o amantă la care se duce să se descarce de stresul meseriei, chipurile, pentru binele familiei. Spune cu atâta convingere că e aproape obligația lui să  profite de orice ocazie de a comite adulter atunci când  se ivește, încât nu poți să nu te întrebi dacă ar mai crede același lucru și dacă ar afla că, tot pentru binele familiei, firește, soția îl înșală cu primul venit.  Ceea ce nu realizează el este că e implicat mai mult în relația clandestină decât voia să recunoască la început.

dl-21

Despre victimă aflăm că era o prostituată cunoscută în zonă, însă în ultima vreme începuse să frecventeze o biserică, după toate aparențele influențată chiar de criminal, pe care Rust îl descrie ca pe un om religios cu o anume viziune și scop în viață. Spre deosebire de Marty, care pare mai degrabă înclinat spre varianta drogat care nu realiza ce face. 

În fine, episodul se termină cu descoperirea unui desen sinistru într-o clădire arsă, fosta biserică, ceea ce indică faptul că cei doi detectivi sunt pe drumul cel bun. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.