One World Romania – High Tech, Low Life

Zola sărind peste Great (Fire)Wall al Chinei 🙂
Astăzi a început cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Film Documentar dedicat drepturilor omului, ediția de anul acesta fiind intitulată sugestiv Cine-luptă. Într-un interviu acordat Blogului de Cinema, regizorul Alexandru Solomon explică de ce acest slogan:
Cred că sloganul se explică de la sine. El exprimă ”uniunea fericită” între cinema și lupta pentru drepturile omului și e inspirat, bineînțeles, și de înfierbântarea activistă la care asistăm în toate colțurile lumii. De altfel, imaginea ediției noastre de anul acesta, ”cine-pușca”, este o jucărie non-violentă, o cameră-armă de luat vederi și de luptat cu nedreptățile și mizeriile care ne înconjoară. Vom dărui cine-pușca drept premiu câștigătorului din anul acesta, după ce juriul liceenilor va hotărî pe cine să premieze.
Am participat acum câteva zile la o proiecție specială pentru bloggeri împreună cu alți 30 bloggeri, unde l-am cunoscut pe directorul festivalului, regizorul Alexandru Solomon , care a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor adresate de un public destul de curios. Eu am reținut întrebarea și răspunsul legat de aspectul juridic implicat de filmarea unor aspecte negative din activitatea unor companii. M-a impresionat modul cum un cetățean jurnalist suedez a reușit să se apere atunci când o mare companie americană de banane l-a dat în judecată pentru faptul că îi deteriorase imaginea realizând un documentar. Ideea de a face un alt film documentar despre faptul că este dat în judecată s-a dovedit salvatoare pentru el, lucru pe care mi l-am notat cu asterisc în lobul frontal, bine de știut în caz că m-oi apuca vreodată de realizat filme documentare (!)
Filmul documentar pe care l-am vizionat împreună a fost High Tech, Low Life (Viață simplă, tehnologie complexă) în regia lui Stephen Maing despre viața simplă a doi bloggeri-jurnaliști amatori chinezi care au curajul de a prezenta și o altă față a Chinei, una pe care autoritățile chineze o ascund cu mare grijă. Filmul a câștigat pe bună dreptate premiul Grierson pentru cel mai bun debut documentar. Cei doi protagoniști, bloggerul Zola (un fost vânzător de legume) și Tiger Temple pornesc într-un circuit cu bicicletele prin China pentru a înregistra și prezenta opiniei publice evenimentele care nu ajung la știri: o crimă mușamalizată fiindcă asasinul era fiul unui oficial, compromiterea culturilor pe terenurile unde sunt deversate deșeuri chimice, dărâmarea locuințelor unor săraci și alungarea lor în stradă și altele de genul. Toate arătând o flagrantă încălcare a drepturilor de bază ale omului, anume dreptul la securitate fizică (dreptul de a nu fi bătut, violat, jefuit, amenințat) și dreptul la subzistență (un nivel minim de securitate economică). În lipsa asigurării acestor minime drepturi nici nu putem vorbi de asigurarea altora, care au ca parte integrantă a substanței lor tocmai securitatea fizică și subzistența.
Adevărul este că habar n-am ce-i acela jurnalism. Eu doar înregistrez ceea ce văd.
Și totuși, înregistrările celor doi cetățeni jurnaliști arată o bună capacitate de a selecta ceea ce este cu adevărat important din tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, precum și o prezență de spirit nemaipomenită.
Celor care au prins regimul comunist filmul le poate stârni amintiri neplăcute (sau nostalgii???) legate de perioada aceea bogată în evenimente, concepții și sloganuri asemănătoare cu ceea ce prezintă cei doi bloggeri care au curajul să înfrunte pericolul de a fi prinși și arestați de autoritățile care pornesc pe urma lor. Pe Zola, bloggerul mai tânăr l-au cunoscut personal doi dintre bloggerii prezenți la proiecție, cu ocazia conferinței internaționale World Blogging Forum, eveniment care a avut loc în 2009 la București. Secvențe de la acest eveniment de seamă în blogosferă sunt prezente și în film și a fost un moment amuzant să-l vedem pe Băsescu vorbind în deschiderea conferinței.
În ceea ce privește celelalte filme documentare programate pentru perioada 17-23 martie, precum și a evenimentelor conexe programate în această perioadă, puteți găsi detalii pe situl One World Romania.
Thanks for sharing such a pleasant opinion, post is pleasant, thats why i have read it completely|