• Editorial
  • Cărti
  • Filme
  • Evenimente culturale
  • Interviuri
  • Despre
  • Privacy Policy
facebook
rss
twitter
  • Home
  • Viata pozitivă
  • Viata educatională
  • Viața cotidiană
  • Viata sănătoasă
  • Viata culturală
  • Viata spirituală
BREAKING NEWS
Coruptia ucide, da. Dar cu complicitatea noastră. COLECTIV după 5 ani.
Ziua Internatională a cărtii
jurnal din anii 70
Cum să-ti întăresti sistemul imunitar
Despre asertivitate
Radiografia psihodinamică a iubirii de transfer la personalitatea isterică
Covid-19, ucigasul invizibil
Recenzie de carte: Jurnalul Annei Frank
O poveste de dragoste cu reţete
Corectitudinea si hărnicia = handicap social în România
Sfaturi pentru o viată sănătoasă si lungă
Semnificatia Crăciunului
Citate din Alain de Botton
Redactorul şef Psychologies nu prea le are cu argumentarea
Apendicita acută şi cronică

One World Romania – High Tech, Low Life

Comentarii: 1
Zola sărind peste Great (Fire)Wall al Chinei :)

Zola sărind peste Great (Fire)Wall al Chinei 🙂

 

Astăzi a început cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Film Documentar dedicat drepturilor omului, ediția de anul acesta fiind intitulată sugestiv Cine-luptă. Într-un interviu acordat Blogului de Cinema, regizorul Alexandru Solomon explică de ce acest slogan:

Cred că sloganul se explică de la sine. El exprimă ”uniunea fericită” între cinema și lupta pentru drepturile omului și e inspirat, bineînțeles, și de înfierbântarea activistă la care asistăm în toate colțurile lumii. De altfel, imaginea ediției noastre de anul acesta, ”cine-pușca”, este o jucărie non-violentă, o cameră-armă de luat vederi și de luptat cu nedreptățile și mizeriile care ne înconjoară. Vom dărui cine-pușca drept premiu câștigătorului din anul acesta, după ce juriul liceenilor va hotărî pe cine să premieze.

Am participat acum câteva zile la o proiecție specială pentru bloggeri împreună cu alți 30 bloggeri, unde l-am cunoscut pe directorul festivalului, regizorul Alexandru Solomon , care a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor adresate de un public destul de curios. Eu am reținut întrebarea și răspunsul legat de aspectul juridic implicat de filmarea unor aspecte negative din activitatea unor companii. M-a impresionat modul cum un cetățean jurnalist suedez a reușit să se apere atunci când o mare companie americană de banane l-a dat în judecată pentru faptul că îi deteriorase imaginea realizând un documentar. Ideea de a face un alt film documentar despre faptul că este dat în judecată s-a dovedit salvatoare pentru el, lucru pe care mi l-am notat cu asterisc în lobul frontal, bine de știut în caz că m-oi apuca vreodată de realizat filme documentare (!)

Filmul documentar pe care l-am vizionat împreună a fost High Tech, Low Life (Viață simplă, tehnologie complexă) în regia lui Stephen Maing despre viața simplă a doi bloggeri-jurnaliști amatori chinezi care au curajul de a prezenta și o altă față a Chinei, una pe care autoritățile chineze o ascund cu mare grijă. Filmul a câștigat pe bună dreptate premiul Grierson pentru cel mai bun debut documentar. Cei doi protagoniști, bloggerul Zola (un fost vânzător de legume) și Tiger Temple pornesc într-un circuit cu bicicletele prin China pentru a înregistra și prezenta opiniei publice evenimentele care nu ajung la știri: o crimă mușamalizată fiindcă asasinul era fiul unui oficial, compromiterea culturilor pe terenurile unde sunt deversate deșeuri chimice, dărâmarea locuințelor unor săraci și alungarea lor în stradă și altele de genul. Toate arătând o flagrantă încălcare a drepturilor de bază ale omului, anume dreptul la securitate fizică (dreptul de a nu fi bătut, violat, jefuit, amenințat) și dreptul la subzistență (un nivel minim de securitate economică). În lipsa asigurării acestor minime drepturi nici nu putem vorbi de asigurarea altora, care au ca parte integrantă a substanței lor tocmai securitatea fizică  și subzistența. 

Adevărul este că habar n-am ce-i acela jurnalism. Eu doar înregistrez ceea ce văd. 

Și totuși, înregistrările celor doi cetățeni jurnaliști arată o bună capacitate de a selecta ceea ce este cu adevărat important din tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, precum și o prezență de spirit nemaipomenită. 

Celor care au prins regimul comunist filmul le poate stârni amintiri neplăcute (sau nostalgii???) legate de perioada aceea bogată în evenimente, concepții și sloganuri asemănătoare cu ceea ce prezintă cei doi bloggeri care au curajul să înfrunte pericolul de a fi prinși și arestați de autoritățile care pornesc pe urma lor. Pe Zola, bloggerul mai tânăr l-au cunoscut personal doi dintre bloggerii prezenți la proiecție, cu ocazia conferinței internaționale World Blogging Forum, eveniment care a avut loc în 2009 la București. Secvențe de la acest eveniment de seamă în blogosferă sunt prezente și în film și a fost un moment amuzant să-l vedem pe Băsescu vorbind în deschiderea conferinței. 

În ceea ce privește celelalte filme documentare programate pentru perioada 17-23 martie, precum și a evenimentelor conexe programate în această perioadă, puteți găsi detalii pe situl One World Romania.

 

 

 

About the Author
  • google-share
Previous Story

Awaken (sau când dragostea învinge moartea)

Next Story

Vrei să te însori cu mine?

Related Posts

6

Cold Mountain (2003)

Posted On 07 Sep 2015
, By admin
0

Dincolo de limite

Posted On 14 Sep 2014
, By admin
1

Hotul de cărti

Posted On 07 Apr 2014
, By admin
0

Vrei să te însori cu mine?

Posted On 20 Mar 2014
, By admin

One Comment

  1. Peoples Products In Newington January 20, 2015 at 2:16 pm Reply

    Thanks for sharing such a pleasant opinion, post is pleasant, thats why i have read it completely|

Lasă un răspuns: Cancel reply

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VDZ

Categorii

Arhiva

Sponsori

banner
banner

Vrei sa fii listat aici?

Mai multe detalii...

Tasty Bakings

http://tastybakings.com/

Vacanta ideală

Părerea cititorilor

  • Mihail Lungu on Ziua Internatională a cărtii
  • admin on Ziua Internatională a cărtii
  • Mihail Lungu on Ziua Internatională a cărtii
  • Laura C. on Redactorul şef Psychologies nu prea le are cu argumentarea
  • Diana on Redactorul şef Psychologies nu prea le are cu argumentarea

Recent Posts

  • Coruptia ucide, da. Dar cu complicitatea noastră. COLECTIV după 5 ani. October 31, 2020
  • Ziua Internatională a cărtii April 23, 2020
  • jurnal din anii 70 April 23, 2020
  • Cum să-ti întăresti sistemul imunitar April 17, 2020
  • Despre asertivitate March 13, 2020