Recenzie film: Mr. Church

Tocmai am terminat de vizionat filmul Mr. Church şi, deci, impresiile sunt calde, mult prea calde, şi cumva neaşezate încă. Să încep cu un sinopsis rapid: un film despre  familie, nu neapărat în forma tradiţională, şi despre modul cum se formează şi transmit legăturile familiale bazate pe afectivitate şi respect reciproc.

eddie-murphy-in-mr-churchMr. Church, interpretat impecabil de Eddy Murphy, pătrunde în viaţa lui Marie şi a Charlottei (sau Charlie, cum i se mai spune frecvent în film) în rolul de bucătar angajat de fostul amant al lui Marie, care, deşi căsătorit, a avut generozitatea să-i poarte de grijă şi după moartea lui, lăsându-i moştenire destui bani cât să acopere cheltuielile pe şase luni pentru salariul lui Mr. Church, plus toate celelalte cheltuieli de întreţinere şi medicamente necesare unei bolnave de cancer în stadiul terminal. Şase luni fiindcă atât estimaseră medicii că va mai trăi Marie. 

Charlie, fetiţa, nu este conştientă de starea mamei ei şi-l respinge pe Henry Church când îl zăreşte prima dată în bucătăria lor. Respingerea se extinde iniţial şi la preparatele gătite de el, deşi este efectiv captivată de mirosul şi gustul nemaipomenit al lor. Mr. Church este un bucătar excelent, care are ciudăţenia de a găti pe ritmuri de jazz. 

citeşte şi Cold Mountain

Dar cele şase luni se fac şase ani, căci Marie este o optimistă luptătoare, iar când ai şi o comoară de fată, evident că ai de ce să te agăţi de viaţă. În acest timp, între cei trei protagonişti se formează legături profunde, iar Mr. Church devine din simplu bucătar salvatorul celor două femei. Glisarea spre rolul de tată se face lent, cu perioade tumultuoase, căci intrarea în adolescenţă a lui Charlotte va fi marcată de curiozitatea specifică adolescenţilor, dar  cum Mr. Church este un apărător înfocat al intimităţii sale va reacţiona urât la orice încercare de invadare a acesteia.

Scenariul de viaţă scris în copilăria Charlottei se va regăsi cu acurateţe în relaţiile ei de mai târziu, iar revelaţia fetei la sfârşitul filmului despre adevărata moştenire transgeneraţională este de-a dreptul înduioşătoare.  Se zice că cea mai sigură cale de transmitere a tiparelor transgeneraţionale este asigurată de prezenţa secretelor de familie. Mr. Church este plin de secrete, iar unele vor fi dezvăluite doar după moartea sa. 

Leave a Reply

  1. Un film pe care mi-ar placea sa-l vad (daca il gasesc pe net il voi vedea) 🙂
    In general evit filmele in care este vorba despre oameni cu boli zise incurabile; ma bucur sa aflu ca aici nu e vorba numai despre boala.
    Multumesc.
    Weekend frumos iti doresc!