Visează, doreste, imaginează, actionează, realizează!

În ultima vreme mi-am făcut un obicei din a trece în revistă news-urile de pe feisbucul meu și al atora, și tot navigând așa îmi sare în ochi un post care se referă la gândirea pozitivă, mai precis cum să eviți capcana ei, fiindcă fix la respectiva blogeriță nu a dat roade. Și drept urmare, acum consideră că e de datoria ei blogeristică să atenționeze tot ce mișcă în virtual să nu mai cadă în capcana în care, chipurile, a căzut ea. Intrigată, intru pe situl respectiv și dau de un cârnat de post care are la bază experiența respectivei cu gândirea pozitivă, anume:

lists-1

  • “…liste de afirmații lipite pe dulapuri și pe biroul de la serviciu”. Nu știam ce să fac după ce am citit această….afirmație, să râd cu poftă sau să mă minunez de prostia unora. Dacă asta a înțeles respectiva din gândirea pozitivă, nu-i de mirare că nu a dat roade. Deci blogerița noastră nu știe a produce singură gânduri pozitive – sau nu le ține minte?! – și are nevoie de liste cu afirmații (pozitive, bănuiesc) ca să știe ce să gândească. Deci controlul gândurilor ei este undeva în afară, nu în creierul ei. Păi a repeta mecanic niște afirmații lipite pe pereți nu înseamnă a gândi pozitiv, ci înseamnă a repeta mecanic niște afirmații lipite pe pereți!!!
  • “poze cu ceea ce îmi doresc pe ecranul calculatorului și în dormitor”. Dacă acesta era trecut drept un exercițiu de reeducare a memoriei, mai treacă-treacă, însă drept exercițiu de gândire pozitivă e de-a dreptul hilar. Deci respectiva blogeriță are nevoie să-și pună poze cu ce-și dorește, altfel poate-i trece ziua și nu mai știe ce-a dorit. Păi, frate, eu când îmi doresc ceva, doresc cu atâta ardoare încât nu e nevoie să văd respectivul obiect (sau persoană) în fața ochilor pentru a-mi aduce aminte ce vreau, e tot timpul acolo în mintea mea. Poate că respectiva vrea să spună că are pe listă lucruri pe care nu și le dorește din propria inițiativă, ci din a altora și atunci, normal, trebuie să le mai citească din când în când pentru a-și aduce aminte ce au zis. N-ar fi de mirare, din moment ce are nevoie de liste cu afirmații pe pereți.
  • “afirmații în oglindă zi de zi”. Iarăși nu scrie ce fel de afirmații, ne lasă pe noi să presupunem că ar fi pozitive. Dar dacă nu erau?  Asta chiar le-a pus capac la toate, vorbește de vreo ședință de voo-doo cumva?
  • cică un an de zile a mers la serviciu repetându-și în fiecare dimineață cum vor arăta diminețile în momentul în care va trăi viața pe care și-o dorește, probabil după ce și-a văzut pozele din dormitor înainte de a pleca. Ce înțeleg eu de aici este că evident viața de acum nu e cea pe care și-o dorește – aka în general mersul la muncă dimineață de dimineață, pentru că dacă avea repulsie numai față de jobul actual o spunea. Păi, fătucă dragă, pesemne visezi să câștigi loteria cea mare sau să pui mâna pe vreun bogătan, fiindcă altfel fără muncă nu-ți poți realiza niciun vis oricât de mititel ar fi. Miroase a puturoșenie aici, hmmm. Gândirea pozitivă nu înseamnă că putem face hocus-pocus și viața la care am visat vine singură pe covorul fermecat și rămâne acolo la dispoziția noastră pe termen nelimitat, fără să fie nevoie să mai facem ceva. 

În continuare spune niște aberații pe care nu le voi mai comenta punctual, pentru că e clar că fătuca asta habar nu are ce înseamnă să gândești pozitiv, are impresia că e un fel de Samantha la purtător. Dar dacă nu înțelege bine fenomenul, la ce se mai bagă să comenteze aiurea?!

Deci, ce este gandirea pozitiva?

  • Gândirea pozitivă reprezintă o atitudine mentală de încredere și speranță în rezultate pozitive, succes, fericire, sanatate, care ne ajută să folosim la maximum resursele pe care le avem. Pentru a putea fi de ajutor, gândirea pozitivă trebuie sa vină dintr-o atitudine pozitivă de fond, nu circumstanțială, adică să fie prezentă zilnic în mai toate aspectele vieții, nu ocazional, numai atunci cand individul se confruntă cu un obstacol ce pare de nedepășit cu alte mijloace obiective. Și în niciun caz prezentă numai în listele de pe dulap, repetate compulsiv până la tâmpire completă.
  • Gândirea pozitivă nu este o tehnică infailibilă de obținere pe bandă a succesului în tot ceea ce întreprinde o persoană și nu exclude posibilitatea unui eșec, ci mai degrabă asigură o abordare constructivă a acestuia.

 

“Eșecul este oportunitatea de a începe din nou, într-un mod mai inteligent.” Henry Ford

  • Deși gândirea pozitivă este specifică oamenilor optimiști, ea înseamnă mult mai mult decât optimism și voie bună, pentru că trebuie să țină cont de realitatea obiectivă și de posibilitățile concrete de atingere a scopurilor propuse.

 

Câteva reguli de cultivare a unei gândiri pozitive:

1.Gândirea pozitivă nu este compatibilă cu o minte agitată, o dispoziție anxioasă – deci e nevoie de cultivarea unei stări zilnice de relaxare. Aceasta poate fi obținută prin meditație, tehnici de relaxare profundă, muzică relaxantă, etc.

2. Identificarea gândurilor negative și înlocuirea lor cu cele pozitive.

3. Amplificarea emoțiilor pozitive trăite în detrimentul celor negative în situații normale de viață (relații, interese, distracție, hobbiuri). Emoțiile pozitive aduc fericire,  mulțumire, satisfacție în prezent și speranță pentru viitor.

4. Acceptare necondiționată a propriei persoane – imaginea după chipul și asemănarea lui Dumnezeu –sursa de încredere și putere. Acceptarea de sine înseamnă acceptarea și înțelegerea de sine așa cum suntem în prezent, cu capacitățile dar și defectele, slăbiciunile noastre care ne aparțin, dar nu ne definesc. Mulți oameni ezită să se accepte fiindcă insistă în a se identifica cu greșelile lor. Sinele propriu-zis, arhetipul totalității psihice, nu este static, este dinamic, nu e niciodată încheiat, finalizat, ci în stare de progres. A-ți atinge totalitatea psihică înseamnă a fi într-un proces continuu de descoperire și integrare a tuturor aspectelor personalității.

5. Scopul/ sensul vieții – altruism, dedicare, creativitate. O tradiție din gândirea occidentală ne îndeamnă să nu ne mulțumim cu scopuri în viață care nu trec dincolo de propria persoană. Deși omul ar trebui să pornească de la el însuși , găsindu-și sensul individual, nu trebuie să se oprească aici.

DSCN0304

6. Viața intens trăită, ceea ce presupune : reusita, pasiune,  un scop de valoare –realizabil, dragoste, bucurie, pace.

7. Să-ți cunoști punctele tari pentru a te putea implica în ceva mai măreț decât tu însuți.

8. Anturaj de oameni pozitivi, optimiști, deschiși, autentici, relații satisfăcătoare. Omul este o ființă socială, nu se poate dezvolta în afara unei comunități, are nevoi de apartenență.

9. Implicarea în activități sociale, voluntariat: ajutând pe alții se îmbunătățește imaginea de sine. Un proverb japonez spune: “Să știi și să nu acționezi, înseamnă să nu știi nimic”,  iar în tradiția crestină  se învață: “Cine știe să facă un bine și nu-l face, săvârșește un păcat.”

10. Eliminarea aserțiunilor care încep cu întotdeauna și niciodată, a exagerărilor. Nu face din țânțar, armăsar.

11. Conceperea propriei “umbrele psihice” – cumul de ganduri și emoții pozitive, care te vor ajuta sa faci față stimulilor deranjanți, să acționezi  mai eficient și să ai mai multă liniște sufletească.

12. Marea provocare a vieții e să ai vise mărețe – urzeala din care se țese viitorul, semințele tuturor realităților viitoare.

Visează, dorește, imaginează, acționează, realizează!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.