Deputat deranjat de “Pozitia copilului”

Indignarea care l-a cuprins pe deputatul Viorel Cristea când a venit vorba să premieze actorii care au jucat în “Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, și argumentele pe care le-a adus, gen se înjură în film și or să creadă europenii că noi așa vorbim de obicei, readuce în actualitate nu demult apusa vreme comunistă în care regizorii trebuiau să țină cont de cerința expresă ca filmele să promoveze o anumită imagine a României, mult falsificată și cosmetizată, evident.

De unde până unde legătura dintre film, copii și educația în România, numai deputatul știe. Cică i-am învăța noi pe străini să vorbească urât. Pe  bune????? Filmele americane sunt pline de expresii care nici măcar nu sunt traduse în întreaga lor obscenitate, poate noi am învățat de la ei, dacă e să rămânem în limitele logicii deputatului. Iar limbajul obscen se regăsește la orice nivel, pe lângă faptul că scrierile autohtone din ultima perioadă abundă în expresii vulgare. Dar asta nu înseamnă decât că limbajul obscen indică o carență în educația lor, a celor care-l folosesc chiar în scrierile lor, nu mă caracterizează pe mine ca cititor. Dar pot să-i penalizez nerecomandând cartea sau printr-o recenzie nefavorabilă. În schimb, în film situația e puțin diferită, limbajul vulgar nu mai este al regizorului sau scenaristului, ci este reprezentativ pentru personajul pe care-l creează. Nu poți penaliza creativitatea, tocmai de aceea este hilară intervenția deputatului. Dacă Viorel Cristea ține neapărat să pună la punct limbajul vulgar, îi fac eu o listă cu cărțile în care acesta e promovat fără rușine de personalități cu responsabilități educaționale, să vedem atunci cum comentează. 

Ideea că filmul a fost premiat fiindcă au vrut să râdă de învățământul românesc este aberantă – ca și cum pe lista criteriile juriului Ursului de Aur era denigrarea altor popoare și a sistemelor lor de educație. Ceilalți vor să râdă de noi, vor să scoată în evidență cât de urât vorbim, ne vor răul etc., sună a delir de persecuție, nu alta! Îmi aduce aminte de logica ceaușistă care striga că marile puterile capitaliste  ne vor răul și nu realiza că poporul s-a săturat să suporte bătaia de joc. 

Atitudinea deputatului este paradigmatică pentru un anume comportament mioritic de dat în cap celor care reușesc să se afirme cu ceva în țara aceasta. De ce dom’le să fie premiați că au scos un film care a arătat buba puroiată a țării? Fiindcă despre asta e vorba, nu despre limbaj obscen. Este vorba despre traficul de influență și corupția la nivelul instituțiilor care ar trebui să ne protejeze de ea…mda, cred că asta îl deranjează de fapt pe deputat. Înjurăturile sunt chiar parfum pe lângă mirosul infect al corupției cronice generalizate. De buba asta nu scăpăm îngropând-o sub preș sau ignorând succesul celor care au pus-o în prim-plan, nooo, buba va dispărea când vom învăța să respectăm legea fiindcă așa ne spune conștiința noastră, când ne vom asuma repsonsabilitatea pentru ceea ce spunem sau facem și nu vom sări de fund în sus când ni se cere socoteală, când ne vom da demisia din funcție dacă se dovedește că nu ne-am îndeplinit atribuțiile, când…..când….când…..

[youtube height=”300″ width=”400″]http://www.youtube.com/watch?v=ZtoCo9pJ2yU[/youtube]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.