O galaxie a gusturilor

Se consideră că, din mai multe puncte de vedere, perfecționismul ar fi un fenomen care a originat în America, odată cu debarcarea idealiștilor de pe Mayflower, primul vas cu coloniști, fiind o vreme un fenomen specific acestui continent. Astăzi, perfecționismul este boală mondială și face victime peste tot, aproape în orice domeniu, dacă nu chiar în orice domeniu. De microbul perfecționismului au fost infestate în primul rând femeile, care erau învățate pe la începutul secolului al IXX-lea că în bucătărie perfecțiunea nu era numai un scop în sine, ci chiar o chestiune de viață și de moarte. The American Woman’s Home, o carte publicată prima dată în 1869, învăța femeile că: 

Persoana care decide în ce va consta hrana și băutura unei familii și modul de preparare a acestora este cea decide, într-o anumită măsură, asupra stării de sănătate a acelei familii. Opinia celor mai mulți medici este că intemperanța la masă reprezintă una din principalele cauze ale îmbolnăvirii și decesului. În acest caz, femeia care adaptează cu înțelepciune hrana și gătitul pentru familie la legile sănătății înlătură unul din cele mai mari riscuri care ameniță viețile celor pe care îi are în grijă.

Nu e de mirare că femeile au luat în serios această responsabilitate și au făcut cum au știut ele mai bine ca familiile lor să fie sănătos hrănite. Curentul preocupării pentru o hrană sănătoasă a rezistat, din fericire, până în prezent, deși astăzi nu este numai apanajul femeilor, ci și al bărbaților, iar din bucătăria privată a familiei a trecut în bucătăriile marilor restaurante, dar și în companiile producătoare de produse alimentare care se respectă îndeajuns încât să respecte și clienții, oferindu-le produse de calitate.

 Dar cum ritmul mult mai rapid al vieții contemporane nu permite întotdeauna alocarea unui timp îndelungat preparării hranei zilnice, așa cum făceau pe vremuri femeile casnice, oamenii (și stomacurile lor) s-au adaptat schimbărilor produse și au devenit din ce în ce mai tentați să consume felurile de mâncare care se puteau prepara rapid. Așa se face că sendvișul – un fel ușor de preparat și care permite o multitudine de combinații –  este astăzi la mare căutare printre toți locuitorii pământului, nu numai în Anglia, acolo unde a fost servit prima dată nimeni altcuiva decât celui care a fost părintele și nașul acestui fel: Contelui de Sandwich. 

Modul relativ simplu de preparare – ceva, orice, între două felii de pâine – are avantajul că nu îngrădește deloc creativitatea preparatorului, dimpotrivă, lasă loc cu generozitate oricărei imaginații, oricât de fanteziste ar fi. Practic, poți crea profiluri de sendvișuri folosind orice criteriu îți trece prin minte: zilele săptămânii, temperament (melancolic, flegmatic, sanguinic, coleric), tipurile de personalitate după diverse clasificări, zodiac, activitățile preferate, cărțile care te-au marcat, personaje din filme și cărți….absolut orice, the sky is the limit. Oh, da, că veni vorba, chiar și după planeta preferată, clasificare pe care o voi încerca eu acum. 

Sendviș Mercurian. Planeta Mercur a fost descoperită încă de pe vremea sumerienilor și a fost denumită așa de romani după zeul Mercur, mai ales fiindcă acesta  se mișca rapid, tot așa cum se mișcă și planeta și toți nativii (Gemeni și Fecioare) a căror zodie e guvernată de Mercur. Avem deci o primă indicație cui i s-ar potrivi acest tip de sendviș: oamenilor activi, în permanentă mișcare, cei care nu stau locului o clipă și sigur îl vor consuma mergând. Pentru aceasta voi folosi ingrediente uscate, care stau bine între feliile de pâine și nu prezintă pericolul să o ia singure la plimbare. Tortilla rulată cu cremă de brânză este tipul ideal de sendviș mercurian. Primul strat, cremă de brânză cu usturoi, urmat de mușchi file, cașcaval afumat și roșii uscate. Sau cu ce vrea mercurianul din voi.

Sendviș Venusian. Planeta își trage numele de la Venus, numele roman al Afroditei, zeița dragostei. Continentul său sudic chiar se numește Terra Afrodita, numele aducând aminte de faptul că este fratele geamăn al Terrei. Sendvișul Venusian va conține deci condimente afrodisiace și este recomandat în general îndrăgostiților sau cuplurilor în luna de miere. Specialiștii îl recomandă, însă, și atunci când febra dragostei a cam trecut și s-a intrat într-o rutină, pentru că ingredientele sale au capacitatea de a stârni simțurile și a reînvia simțirile. În loc de frunza de salată, veți pune din belșug frunze de busuioc și neapărat țelină, castravete și avocado. Toate acestea peste un strat generos de cremă de brânză cu verdeață Delaco, totul bine presat între două felii de pâine cu mult susan. Fără carne, șuncă, jambon sau mușchi fiindcă acestea vă cad mai greu la stomac și nu vreți să stricați momentul, da?

Sendviș Terrian. Ei bine, știți de unde-i vine numele, așa că nu-mi rămâne decât să precizez că este preferatul oamenilor cu picioarele pe Pământ, adică al acelora care sunt puternic ancorați în realitate, nu umblă cu capul în nori, sunt pragmatici și puternic orientați spre succes. Ați ghicit deja despre ce sendviș vorbesc? Cum adică nu? Burger, dragii mei! Nu sunt americanii vestiți pentru pragmatismul lor? Nu este acesta sendvișul care i-a cucerit până și pe chinezi, așa că au lăsat-o mai moale cu orezul și cu bețișoarele?! Desigur, îl preparăm puțin îmbunătățit, primul strat, cremă de brânză, ardei, roșii, castravete murat, pui grill și/sau cașcaval, sos de maioneză cu usturoi sau  muștar și salată de vară. O delicatețe, îmi și vine apă-n gură. 

Sendviș Marțian. Numele planetei vine de la Marte, zeul războiului, iar Curiosity ne-a adus vești bune despre ea: are apă potabilă și s-ar părea că este locuibilă. Au fost deja selectate un număr de patru persoane din cele peste 200 000 care s-au înscris să colonizeze într-un viitor destul de apropiat planeta. Aceasta înseamnă, indiscutabil, că sendvișul marțian va fi la mare căutare, iată, pe două planete la propriu. Tocmai de aceea, ingredientele lui sunt alese cu mare grijă, având în vedere faima interplanetară de care urmează să se bucure. Primul strat va fi tot  branza, bineînțeles fiindcă este sănătoasă și conține calciu, ceea ce le va trebui și pe acolo. Pe urmă, se vor adăuga legume coapte (vinete, ardei, ciuperci) stropite cu ulei de struguri și câteva felii de pastramă de porc. Să le țină bine de foame că nu se știe când mai vine următoarea navă cu provizii. 

Sendviș Jupiterian. Cine nu a auzit de Marea Pată Roșie, furtuna gigantică de nisip de pe Jupiter? Nu s-a descoperit încă de ce această furtună este așa de colorată, dar știm precis din ce cauză sendvișurile jupiteriene au mai multă culoare decât alte surate de-ale lor: conțin felii zdravene de roșii proaspete și bine coapte din belșug, asezonate cu salată verde și frunze de busuioc și rucola, suferind de aceeași prospețime. Jupiter guvernează și zodia Săgetător, ai căror nativi sunt prin excelență optimiști. Cu atât mai mult li se potrivește un sendviș puternic colorat, mă gândesc. Dar eu l-aș recomanda și celor care văd totul în alb-negru, așa măcar să mai schimbe decorul gândirii.

sursa: en.wikipedia.org
sursa: en.wikipedia.org

Sendviș Saturnian. Denumită după zeul roman Saturnus, planeta Saturn este turtită la poli și bombată la mijloc, având un miez fierbinte în interior. Exact această formă vor avea sendvișurile saturniene. Umplute bine cu cașcaval, pe lângă care puteți adăuga broccoli, unt și parmezan din belșug, sendvișurile saturniene necesită un sandwichmaker pentru o reușită ca la carte. Altfel, adio miez fierbinte! 

Sendviș Uranian. Plasat la distanță considerabilă de Soare, Uranus este o planetă rece, înconjurată de inele întunecate și 27 sateliți. Sendvișul uranian conține multe inele de ceapă, smochine, gogoșari și friptură rece de porc. Este recomandat gurmanzilor și celor născuți în zodia Capricornului, caz în care ceafa de porc poate fi înlocuită cu pastramă de capră. 

Sendviș Neptunian. Singura planetă descoperită în urma unor calcule matematice, deși fusese văzută și înainte de calculele respective, planeta Neptun a fost denumită după numele roman al zeului mării, cunoscut sub numele de Poseidon în mitologia greacă. Drept urmare,  sendvișurile neptuniene vor conține neapărat preparate din pește. Fie că este vorba de file de somon, ton bucăți din  conservă sau macrou afumat, sendvișul neptunian merge foarte bine cu brânza mozzarella, busuioc proaspăt și ardei copt. Și, bineînțeles, orice fan brânză care se respectă pune un strat de cremă de brânză pufoasă la bază, ingredientul secret (dar de-acum nu va mai fi așa secret) care-i dă gustul perfect. 

 

5 thoughts on “O galaxie a gusturilor

  1. Imi place ideea unor sendvisuri planetare, la ora asta sendvisul saturnian cu miezul sau fierbinte m-ar atrage cel mai tare, mai ales ca sunt putin racit. Sendvisurile neptuniene le-as da sefului meu, sa-i mai vina mintea la cap, fiindca am inteles ca pestele dezvolta inteligenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.